Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας από την πρόθεση της Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει σε επίσημη επίσκεψη τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ελλάδα κάτι που φαίνεται ότι το ήθελε και ο πρωθυπουργός – όπως αναφέρει και η Καθημερινή- με την σιωπηλή αποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αφού δεν θα μπορούσε να το αρνηθεί παρόλου που η έλευση του Πάπα δημιουργεί αντιδράσεις.
Όπως είδαμε μπροστά στις κάμερες, Ιερώνυμος και Μητσοτάκης αναφέρθηκαν στον εμβολιασμό του πληθυσμού με τον Πρωθυπουργό να ζητάει από την Εκκλησία να βάλει πλάτες και τον Αρχιεπίσκοπο να υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν ήταν μονάχα αυτό καθώς αφορμή για την συνάντηση ηταν η ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πρόθεση της ΠτΔ να καλέσει τον Ποντίφικα.
Παρόλα αυτά -και καλώς εχόντων των πραγμάτων- ο Πάπας θα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο αν φυσικά το επιτρέπει και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο.
Η πρώτη συζήτηση για ένα πιθανό ταξίδι στην Ελλάδα του Πάπα είχε γίνει ατύπως ανάμεσα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Τότε η ΠτΔ τον είχε προσκαλέσει να έρθει στην Ελλάδα και το ταξίδι να συμπέσει και με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η πρώτη αντίδραση του Πάπα ήταν θετική.
Σε καμία περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ήθελε να ξαναζήσουμε στιγμές Μαιού του 2001, όταν ο τότε Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ επισκέφτηκε την Αθήνα και τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Εκείνες τις ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν πάρα πολύ αγχωμένος για την επίσκεψη. Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις που διήρκησαν πάρα πολλά χρόνια. Ο Πάπας σε κάθε ευκαιρία έλεγε ότι επιθυμούσε να έρθει στην Ελλάδα και να βαδίσει στα βήματα του Αποστόλου Παύλου ως προσκυνητής. Αλλά αυτή η επιθυμία του έβρισκε τοίχο που ύψωναν οι αλγεινές εντυπώσεις που είχαν προκαλέσει οι Σταυροφορίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και τα δογματικά προσκόμματα εκατοντάδων ετών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έπρεπε να μετριάσει τις αντιδράσεις. Άλλωστε και ο ίδιος ήθελε αυτή την επίσκεψη. Εκκλησιαστικές οργανώσεις όμως που τον στήριζαν συμμετείχαν τώρα απέναντι σε αυτή την ιστορική συνάντηση. Εκείνες τις ημέρες είχαν πραγματοποιήσει μέχρι και πορεία προς το Σύνταγμα μοναχοί από το Άγιο Όρος καθώς και οι Παλαιοημερολογήτες.
Σχεδόν 170 ηγούμενοι Μοναστηριών είχαν στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας ότι ο Πάπας ήταν ανεπιθύμητος. Ενώ οι διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με την Επιτροπή Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων της Ιεράς Συνόδου ήταν αλλεπάλληλες. Και όλα αυτά αρκετό καιρό πριν από την επίσκεψη της 4ης Μαϊου 2001. Οι αντιδράσεις που προκαλούσε η παρουσία του Ποντίφικα ήταν τεράστιες.