Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των εργασιών της πλήρους αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων και των λιμενικών εγκαταστάσεων της περιοχής που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου…
μάς έφερε η συνάντηση που είχαν στο νησί μας, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος με τους Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου.
Κατα τη διάρκειά της έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να υπογραφεί σε πρώτη φάση μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Μητροπόλεως Ζακύνθου, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Υπουργείου Πολιτισμού, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα της εκτέλεσης του έργου με βάση την χρηματοδότηση που ήδη υπάρχει. Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί μια συνάντηση με το Υπουργείο για να επισπευθούν οι διαδικασίες.
Η προγραμματική σύμβαση θα περιλαμβάνει την ύπαρξη μιας Επιτροπής Παρακολούθησης που θα απαρτίζεται από στελέχη και εκπροσώπους των τριών φορέων που έχουν σχέση με το έργο για να μπορούν να ελέγχουν την ορθή λειτουργία της διαδικασίας κατασκευής και την ολοκλήρωση του έργου. Σε δευτερο χρόνο θα υπάρξει η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Μητρόπολης, Περιφέρειας και ΕΘΠΖ, που θα έχει στόχο από την στιγμή που το έργο θα ολοκληρωθεί να στέκεται εκεί σαν φάρος πολιτισμού και αειφορία καθιστώντας το νησί ένα άλλο μικρό παράδεισο για την Ζάκυνθο, το Ιόνιο, όλη την Ελλάδα.
“Κάθε μέρα που περνά, χειροτερευει…”
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη που ήρθε από την Κέρκυρα με αποκλειστικό θέμα τη διευθέτηση των προβλημάτων με την αποκατάσταση των Στροφάδων και τον Αντιπεριφερειάρχη για τη στήριξή του στον αγώνα που κάνουν δήλωσε πως “το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, ευθύς γέμισε με ενδιαφέρον και αυτό μας ικανοποιεί ότι υπάρχουν πολλές φορές λόγια αλλά και σήμερα έργα. Υπάρχει πίστωση που είναι εγκεκριμένη, υπάρχει μελέτη την οποία έχω φτιάξει δέκα χρόνια πριν και υπάρχει το ενδιαφέρον για να ξεκινήσουμε. Η γραφειοκρατία είναι γνωστή στην Ελλάδα και προσπαθούμε συντονισμένα να την αντιμετωπίσουμε. Είναι του 13ου αιώνα και το έχουν φτιάξει οι Παλαιολόγοι, έχει καθαγιαστεί από την παρουσία και την ταφή του Αγίου Διονυσίου. Εκεί ιστορικώς έχει μονάσει ο Γρηγόριος ο γνωστός Πατριάρχης του Γένους. Εκεί υπάρχει μνημείο φύσης, πολιτισμού και πίστεως. Εκεί έχουν ταφεί πολλοί μοναχοί που μαρτύρησαν από διάφορους πειρατές και θα δώσουμε την μάχη για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου. Να γίνει επισκέψιμο ώστε να μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί αυτόν τον σπάνιο τόπο που έχουμε στην κληρονομιά μας. Πιστεύω θα συντονίσουμε το έργο κατά τέτοιον τρόπο που να μην αργήσουμε γιατί κάθε μέρα που περνάει θα είναι χειρότερο”.
Επίσης, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωδώνης αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον του κ. Θανάση Μαρτίνου ως προς την εξαγγελία την οποία έκανε για την υπόθεση των Στροφάδων και πρόσθεσε “εφόσον έρχεται το κράτος και καλύπτει αυτές τις ανάγκες είμαστε υποχρεωμένοι να τον ευχαριστήσουμε και είναι standby ανά πάσα στιγμή να συμπληρώσει ότι ήθελε χρειαστεί για τα Στροφάδια. Πρέπει δημοσίως να ευχαριστήσω την πρόθεση του που είναι αποδεκτή εφόσον χρειαστεί και αν υποτεθεί ότι τα γεγονότα ή οι ανάγκες στα Στροφάδια δεν καλυφθούν από το Δημόσιο που αυτήν την στιγμή έχουμε την εγγύηση του Δημοσίου”.
“Βάλαμε στόχους και θα πετύχουμε”
Αναγνωρίζοντας ο Περιφερειάρχης πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να το κάνουν και όλη η διάθεση να συμβάλουν σε αυτό, δεδομένου,όπως υπιστήριξε ο κ. Γαλιατσάτος πως η συγκυρία φέρνει ανθρώπους όπως ο Σεβασμιότατος που συναινεί σε αυτήν την κατεύθυνση πως θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το μοναστήρι, ωστόσο έχουν δρόμο μπροστά τους, πρόσθεσε πως “προχωράμε συντονισμένα ως τοπικές αρχές σε μια διαδικασία η οποία είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Έχουμε όλα τα εχέγγυα και τα χρηματοδοτικά, και την πολιτική βούληση και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων από όλες τις πλευρές ούτως ώστε το μοναστήρι στα Στροφάδια αφενός να συντηρηθεί ,να επισκευαστεί και να αναδειχθεί σε πρώτη φάση και εδώ θα χρειαστεί να γίνει η συνυπογραφή μιας Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας. Μας απασχολεί όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης πως θα μπορέσει το μοναστήρι και γενικότερα το νησί να λειτουργήσει με έναν τρόπο, ο οποίος θα επιτρέπει την μετατροπή του και θα οδηγεί ακριβέστερα σε ένα διεθνές κέντρο για την ιστορικότητα της περιοχής, την θρησκευτικότητα, την πίστη αλλά και το περιβάλλον”.
“Μας απασχολεί ως κοινωνία”
Από τη μεριά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου πρόσθεσε “Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ως κοινωνία. Μπορεί να είναι ένα νησί που είναι μακριά μας, αλλά είναι ένα κομμάτι όχι μόνο του πολιτισμού μας αλλά και του DNA μας και πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση, γιατί πρώτη φορά έχουν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σύμφωνας με τις μελέτες που έγιναν εδώ και χρόνια από την Μητρόπολη και είναι εξαιρετικές και δεν πρέπει να επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να χαθεί η ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να υλοποιηθεί το έργο στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα που μπορεί να γίνει και δημιουργούμε μια ομάδα που θα παρακολουθεί και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προβλήματα ώστε να λύνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θεωρούμε είναι ένα σημείο που πέραν της ανάδειξης των θρησκευτικών συναισθημάτων και του ενδιαφέροντος. Πέραν αυτού έχει και οικολογικό ενδιαφέρον και μπορεί να αναδειχθεί σε έναν πόλο έλξης για όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν και για αυτό τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής”.