ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Να ακυρωθεί η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και τους δόθηκε το πράσινο φως για να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν επέτρεψε να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση το κόμμα «Πατριωτική Ένωση – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου», ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Εμφιετζόγλου.
Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.
Με την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ ζητάει να ακυρωθεί τόσο η απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (1/2023) με την οποία δεν του επετράπη να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, όσο και η απόφαση του ίδιου Τμήματος του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου (16/2023) με την οποία απορρίφθηκε η ένταση ανακλήσεως και επανεξετάσεως της απόφασης ανακήρυξης των κομμάτων (δηλαδή της πρώτης απόφασης 1/2023).
Υποστηρίζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ υπήρξε κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.
Ακόμη, αναφέρει ότι ο αποκλεισμός ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία αποτελεί επαχθέστατη κύρωση χωρίς να προβλέπεται από το νομοθέτη ουσιαστική δυνατότητα θεραπεία, δηλαδή να μπορεί το κόμμα να υπερασπιστεί ενώπιον του Αρείου Πάγου τον εαυτό του, παρά την επαπειλούμενη απαγόρευση της συμμετοχής του στις εκλογές, αλλά ούτε έχει το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως που κατοχυρώνει το άρθρο 20 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ.
Μάλιστα, προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλείται ότι όμοιες περιπτώσεις, οι οποίες όμως έλαβαν το πράσινο φως για να συμμετέχουν στις εκλογές, είναι τα κόμματα «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΕ μ-λ», τα οποία έχουν τον ίδιο πυρήνα στην ονοματοδοσία τους.
Ως προς την συγκρότηση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος μετά την παραίτηση του προέδρου του, αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερρίκου, αναφέρει ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα να παραβιάστηκε η αρχή της δίκαιης δίκης που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ΕΣΔΑ. Και παραβιάστηκε η αρχή της δίκαιης δίκης, γιατί η ανακήρυξη των κομμάτων έπρεπε να γίνει από την 5μελη σύνθεση του Τμήματος και όχι από την Ολομέλεια του Τμήματος.
Τέλος, σημειώνει ότι προσέφυγε στο ΣτΕ καθώς το Α1 Τμήμα επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικός σχηματισμός, με συνέπεια οι αποφάσεις του να επέχουν θέση ατομικής διοικητικής πράξης, για την ακύρωση των οποίων αρμόδιο είναι το ΣτΕ.