Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχετικών έργων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η εμβάθυνση των σχέσεων μέσω μίας σειράς συνεργασιών καθώς και ο τομέας της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα 25 χρόνια του συμφώνου φιλίας και στις σχέσεις των δύο πλευρών που στηρίζονται στη βάση της καλής γειτονίας. Αναφέρθηκε στη σημασία και τον ρόλο του ενεργειακού τομέα και στο ελληνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη νότια διαδρομή. Όπως τόνισε πάνω από 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής» δήλωσε.
Επανερχόμενος στο ζήτημα της επέκτασης του TurkStream μέσω της Ελλάδας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε από κοινού με την Ελλάδα μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».
Όπως τόνισε αναλύθηκε η συνεργασία σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών.
Όπως είπε το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27% και οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτό συνέβαλε, κατά τον κ. Πούτιν και η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής που συνεδρίασε προ ημερών.
Τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει και του χρόνου.
Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχετικών έργων στη Μαύρη Θάλασσα. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν όπως είπε η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και το Ροστόφ.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα. Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι το 2019 είναι αφιερωματικό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.
«Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία» σημείωσε ο κ. Πούτιν.
Έκανε γνωστό ότι συζητήθηκε η συνεργασία στις νέες τεχνολογίες και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλες υπηρεσίες».
Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, οι σχέσεις Ρωσίας — ΕΕ και το Κυπριακό.
Ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα ανεξάρτητα αν οι πολίτες της αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή ευημερούν.
«Πάντα στηρίζαμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τα πρώτα της βήματα, στηρίξαμε τους Έλληνες και το ελληνικό κράτος. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξάρτητα αν οι Έλληνες βιώνουν δύσκολες στιγμές ή ευημερούν. Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι ιστορικές μας σχέσεις, η πνευματική συγγένεια και άλλα» ανέφερε.
Ερωτηθείς για το πρόσφατο συμβάν με την απέλαση διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει για την ύπαρξη των λόγων της απέλασης.