Έγγραφο-βόμβα του υπουργείου Εξωτερικών σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές για ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης που πωλούνται στο εξωτερικό
Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη
Eγγραφο-βόμβα του υπουργείου Εξωτερικών, από το οποίο προκύπτει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια για το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί κερκόπορτα για το Αιγαίο και τη Θράκη, αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία»!
Το έγγραφο, που χαρακτηρίζεται «επείγον», έχει αποσταλεί στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές λίγες ημέρες αργότερα και ως αφορμή έχει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για προϊόντα που πωλούνται στο εξωτερικό.
Το σκέλος αυτό έχει αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους -μετά το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα- της συμφωνίας, για την οποία μάλιστα επικρατεί εξίσου μεγάλη ασάφεια αλλά και ανησυχία ως προς την απειλή που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους με εμπορικό σήμα τη
λέξη «Μακεδονία» ή τον προσδιορισμό «μακεδονικό». Την ασάφεια και αβεβαιότητα ενισχύει το σχετικό άρθρο της συμφωνίας που διευκολύνει -μέσω και της εμπορικής οδού- τις γενικότερες επιδιώξεις των Σκοπίων σε βάρος της χώρας μας, ως συνέπεια της εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
Απειλή
Το σημαντικό από το εν λόγω έγγραφο είναι ότι εντοπίζεται -δίπλα στη «Μακεδονία»- η ίδια ακριβώς απειλή για τη «Θράκη» και το «Αιγαίο» με εργαλείο τα προϊόντα που διακινούνται σε ξένες αγορές. Ο συσχετισμός αυτός μάλιστα κάθε άλλο παρά τυχαίος ή ανώδυνος θεωρείται, καθώς την ίδια ώρα που εδραιώνεται από τη μία πλευρά ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, από την άλλη, οι ύπουλες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας με τα σενάρια είτε για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο είτε για καθεστώς αυτονομίας στη Θράκη…
Οπως φαίνεται από το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, πρέσβη Φραγκίσκου Βέρρου, και περιλαμβάνει προσεκτικές και «άχρωμες» διπλωματικές διατυπώσεις, που δεν απομειώνουν όμως τη μεγάλη σημασία του στην παρούσα συγκυρία, είχε πραγματοποιηθεί παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα, όπως επιγράφεται, ήταν η «διερεύνηση χρήσης ελληνικών οινικών Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” σε ξένες αγορές». Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν «περιπτώσεις χρήσης ελληνικών οινικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” επί ετικετών οίνων που παράγονται και πωλούνται στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά, από επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας αλλά και της Βουλγαρίας και της Πολωνίας. Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις γίνεται χρήση λοιπών συμβόλων και λέξεων, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δίδεται στον αλλοδαπό καταναλωτή η εντύπωση ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν, ενώ δεν είναι».
Οπως υπογραμμίζεται, «οι όροι “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο”, αλλά και οι λατινικοί ισοδύναμοί τους, αποτελούν ευρωπαϊκές προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις για οίνους που προέρχονται από τις αντίστοιχες ελληνικές περιοχές». Ακόμη αναφέρεται ότι από την παράνομη χρήση και εκμετάλλευση των ονομασιών αυτών «οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται απώλεια μεριδίου στις ξένες αγορές και λόγω της μη πιστοποιημένης ποιότητας πολλών από αυτά τα προϊόντα, πλήττεται η φήμη των ελληνικών κρασιών και υπονομεύονται οι προσπάθειές τους να εδραιωθούν στις διεθνείς αγορές».
Έρευνα
Με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 25 Ιουνίου -οκτώ μόλις ημέρες μετά τις Πρέσπες- καλούνται οι παραλήπτες του να πραγματοποιήσουν «εκτεταμένη έρευνα της επιτόπιας αγοράς, κυρίως στις χώρες της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας και της Αυστραλίας για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κατοχυρωμένων ελληνικών προϊόντων». Ως προθεσμία για τη συλλογή των στοιχείων τίθεται η προσεχής Παρασκευή 13 Ιουλίου, που τυγχάνει να είναι και η επομένη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οπότε ξεκινά μια νέα περίοδος για τα Σκόπια με όλα τα «μακεδονικά» πλεονεκτήματα που τους προσέφερε με την αμφισβητούμενη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση.
Ενώ, μάλιστα, φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και διπλωμάτες άρχισαν έναν αγώνα δρόμου για να διασώσουν ό,τι μπορούν, ο κ. Κοτζιάς στη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Δημητρόφ υπό τα χαμόγελα Τσίπρα και Ζάεφ αναγνώριζε ότι «σε σχέση με τα ονόματα και τις ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο». Και για τον σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί ομάδα ειδικών «εντός του 2019», που «θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».
Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα διασφαλιστεί η προστασία των μακεδονικών προϊόντων όταν ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών προοιωνίζεται σημαντικές παραχωρήσεις, μέσω της «αμοιβαιότητας», προς την άλλη πλευρά ως προς τη χρήση των ενδείξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» με τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στο εθνικό θέμα αλλά και για πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες παραγωγούς και εργαζομένους. Οπως επίσης επισημαίνεται, κατά τον ίδιο τρόπο που τα Σκόπια πέτυχαν να εγείρουν αμφισβητήσεις επί των ελληνικών προϊόντων ως τμήμα του συνολικού σχεδίου τους, έτσι ανοίγει και ο δρόμος για να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι τουρκικές απειλές στη Θράκη και στο Αιγαίο.
Επίσπευση από το ΣτΕ ζητούν οι παμμακεδονικές
Εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται Τετάρτη και Πέμπτη, αυτή η εβδομάδα ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη και από δικαστικής πλευράς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι παμμακεδονικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή της με νέα αίτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή ζητούν «ταχύτατο προσδιορισμό» της συζήτησης για προσωρινή διαταγή κατά της συμφωνίας ως την Τρίτη εξαιτίας «της κατεπείγουσας περίπτωσης και της προφανούς αντισυνταγματικότητας της καταστροφικής δέσμευσης της Ελλάδας με μόνη την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών», όπως τονίζουν. Η «απόλυτα κατεπείγουσα κατάσταση» εξηγείται από το γεγονός ότι στην ελληνική Βουλή «θα έρθει για κύρωση το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, μαζί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταγενέστερα και πάντως, αφού αυτή Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ θα έχει ολοκληρωθεί».
Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας και -παρά τις δημόσιες εντυπώσεις- σημαίνει ότι «για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν απαιτείται ΚΑΝ προηγούμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην Ελληνική Βουλή ή μέσω προεδρικού διατάγματος, αλλά αυτή θα ξεκινήσει, πραγματοποιηθεί και ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, χωρίς καμία άλλη διαδικασία από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ!»