Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί ανηλεώς…
Απελπιστική η κατάσταση στη Βολνοβάκα: Δεν έχουν περισυλλέξει ακόμη τα πτώματα στους δρόμους – Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
Στην κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχώρησε η Ρωσία, μετά από δέκα ημέρες εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.
Ο δήμαρχος Vadym Boychenko έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι οι προμήθειες τροφίμων είναι χαμηλές.
Περαιτέρω αναφορές από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επιβεβαίωσαν ότι η εκκένωση στη Μαριούπολη θα διαρκέσει μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη
Η πολιορκία από την Ρωσία ωστόσο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τελευταία εξέλιξη τον πλήρη αποκλεισμό της Μαριούπολης. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
Residential buildings shelled again in #Kharkiv pic.twitter.com/P8CRLxwIlu
— marqs (@MarQs__) March 4, 2022
Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Απελπιστική η κατάσταση στη Βολβοβάκα, πτώματα στους δρόμους
Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σκληρότερες ρωσικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.
Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έμα Γκράχαμ-Χάρισον, ανέφερε για την τρομερή κατάσταση στην πόλη:
Στη Βολνοβάκα, η επίθεση είναι ακόμα τόσο έντονη που τα πτώματα δεν έχουν περισυλλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.
Χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού, προφυλαγμένοι από μια φαινομενικά παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, λέει.
«Δεν σταματάει ποτέ, κάθε πέντε λεπτά υπάρχει μια προσγείωση όλμων ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα πυραύλων», είπε τηλεφωνικά. «Στην πόλη δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες ζημιές. Έτσι κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Πέμπτη, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Από τους 1.209.976 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει, περισσότεροι από τους μισούς πέρασαν στην Πολωνία. Άλλοι πήγαν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα και πολλοί περισσότεροι βρίσκονται «εν κινήσει εντός και εκτός της χώρας», με πολλές εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Δείτε στον του CNN την κατανομή των προσφύγων της Ουκρανίας
Δεν περιλαμβάνονται στον χάρτη: 111.000 πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύνολο για τη Ρωσία αγγίζει περίπου τα 96.000 άτομα από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ μεταξύ 18 και 23 Φεβρουαρίου. Τα σύνολα για όλες τις άλλες χώρες αντιπροσωπεύουν αφίξεις από τις 24 Φεβρουαρίου.
protothema.gr