ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν ξεκινήσει νέες στρατηγικές επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, εστιάζοντας σε διεισδύσεις στις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Wall Street Journal, οι ενέργειες αυτές στοχεύουν κυρίως στη συγκέντρωση πληροφοριών και στην προετοιμασία του εδάφους για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση που ενδέχεται να υλοποιηθεί άμεσα.
Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής του Ισραήλ για την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ, η οποία έχει εγκαταστήσει ισχυρές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων. Ο πρώην αξιωματικός Amir Avivi ανέφερε ότι η χερσαία εισβολή είναι σχεδόν σίγουρη και ότι οι τρέχουσες επιδρομές είναι προετοιμασία για αυτή την κίνηση. Σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ φαίνεται αποδυναμωμένη, γεγονός που αναγκάζει το Ισραήλ να σκεφτεί πόσο βαθιά θα προχωρήσει στο Λίβανο.
Η τακτική του Ισραήλ περιλαμβάνει μικρές εισβολές για να αναγνωρίσουν και να χαρτογραφήσουν τις υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ασφάλεια του Ισραήλ. Παρά την απουσία επίσημης επιβεβαίωσης από το στρατό, οι αναφορές δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση, εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, άφησε να εννοηθεί ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι πιθανή, δηλώνοντας ότι οι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της χώρας θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους, καθώς περίπου 60.000 έχουν εκτοπιστεί από τις πρόσφατες επιθέσεις. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και, σε περίπτωση εισβολής, μπορεί να αντιδράσει με σφοδρές επιθέσεις.
Το Ισραήλ έχει αυξήσει τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, με αναφορές ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.000 άτομα και 6.000 έχουν τραυματιστεί από την αρχή των επιθέσεων. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σχεδόν 1.000.000 Λιβανέζους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Μία πρόσφατη αναφορά ανέφερε ότι ένας Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από πλήγμα ισραηλινού drone, γεγονός που εντείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Ο στρατός του Λιβάνου έχει επιβεβαιώσει το περιστατικό, τονίζοντας την κλιμάκωση της βίας. Στην πόλη Αΐν Ντελέμπ, οι αριθμοί θυμάτων από ισραηλινές επιθέσεις έχουν φτάσει τους 45, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, προσθέτοντας στη θλιβερή εικόνα της σύγκρουση