Των Ανθής Βούλγαρη, Παναγιώτη Φωτεινού: Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η προσέλευση των πιστών στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής, προκείμενου να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας Ελένης της Ισαπόστολου, το οποίο μεταφέρθηκε για πρώτη φορά από τη Βενετία στην Ελλάδα και εκτίθεται εκεί από τις 15 Μαΐου, μαζί με μέρος από το τίμιο ξύλο.
Το ενδιαφέρον του κόσμου μάλιστα έχει κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία παρατηρείται μαζική προσέλευση των πιστών, που ξεπερνάει τις 10.000 επισκέψεις την ημέρα, ενώ συνολικά σύμφωνα με τους υπευθύνους έχουν περάσει το κατώφλι της Αγίας Βαρβάρας περί τους 150.000 πιστούς.
Η μαζικότητα αυτή των πιστών μόνο ικανοποίηση φέρνει στα μάτια των υπευθύνων, οι οποίοι δηλώνουν πως βλέπουν ανθρώπους κάθε ηλικίας να προσέρχονται με χαρά και αγάπη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να προσκυνήσουν τη χάρη της Αγίας Ελένης, της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Όπως δήλωσε στα «Παραπολιτικά» ο δεύτερος εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας πατήρ Νικόλαος, μέχρι στιγμής έχουν έρθει επισκέπτες οργανωμένα από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Μυτιλήνη, τα Χανία, το Άργος, τη Λάρισα, τη Λαμία, την Πάτρα, την Άνδρο, αλλά και την Κύπρο. Πολλοί από αυτούς μάλιστα προγραμματίζουν το ταξίδι τους έτσι ώστε να είναι στον Ιερό Ναό από νωρίς το πρωί, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, η οποία διεξάγεται καθημερινά και στο τέλος της να λάβουν τη θεία κοινωνία.
Η μαζική προσέλευση των προσκυνητών ήταν κάτι που περίμενε η Δημοτική Αρχή που από τη μεριά της οργάνωσε έτσι τον χώρο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση, αλλά και να μειώνεται αισθητά ο χρόνος αναμονής των πιστών.
Παράλληλα ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Γεώργιος Καπλάνης σε δήλωση του στα «Παραπολιτικά», εξήρε την συνεργασία που έχει ο Δήμος με τις αρμόδιες αρχές που συνδράμουν ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ιδιαίτερα πως παρά τη μεγάλη συμμετοχή δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα δυσάρεστο περιστατικό και στάθηκε στη σημασία που έχει για τον ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη το γεγονός αυτό, καθώς με τέτοιες ενέργειες ενώνονται οι λαοί και αναδεικνύεται η πνευματική και πολιτισμική μας ταυτότητα.
«Αγία Ελένη σε παρακαλούμε βοήθησε τη χώρα μας να σωθεί» παρακαλούν προσκυνώντας το σεπτό σκήνωμα της Αγίας Ελένης οι πιστοί που συρρέουν καθημερινά στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Μετά από 1700 χρόνια το σκήνωμα της μητέρας του Αγίου Κωνσταντίνου επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για τη χώρα μας και όπως αναφέρουν πηγές απο την ιερά Σύνοδο πρόκειται για ιστορικής σημασίας γεγονός αφού είναι η πρώτη φορά που το σκήνωμα βγαίνει εκτός Ιταλίας απο την ημέρα που οι Σταυροφόροι μετέφεραν το σώμα της απο την Κωνσταντινούπολη.
[irp posts=”349850″ name=”Θαύμα Αγίας Ελένης: Μαρτυρίες πιστών που σπεύδουν να προσκυνήσουν το σκήνωμά της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)”]
Οι πιστοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα θαύμα και οι ουρές που σχηματίζονται έξω από την πόρτα της εκκλησίας είναι ενδεικτικές για το πόσο ανάγκη έχουν να προσευχηθούν και να γονατίσουν ταπεινά μπροστά στην Αγία ζητώντας Της κυρίως να τους χαρίσει υγεία.
Μάλιστα οργανώνονται ακόμη και εκδρομές από τις ενορίες της Αττικής αλλά και της υπόλοιπη Ελλάδας προκειμένου να διαβαστεί παράκληση και οι πιστοί να πάρουν την ευλογία της Ισαποστόλου.
Η κυρία Μαρία ξεκίνησε από τα Πατήσια μαζί με τις ενορίτισσσες της: “Βάλαμε πούλμαν και ήρθαμε να προσκυνήσουμε. Δεν ξέρουμε αν θα μας αξιώσει ξανά ο Θεός να προσευχηθούμε στην Αγίας μας” λέει.
«Εγώ ήρθα από την Καλαμάτα για να προσευχηθώ. Είναι μεγάλη μου τιμή που ασπάστηκα το σκήνωμα της Αγίας μας» λέει η Σοφία η οποία μαζί με τους φίλους της περίμενε καρτερικά για να προσευχηθεί. Η κυρία Όλγα ξεκίνησε από την Κοκκινιά για να πάρει λίγο λαδάκι από το καντήλι που καίει μπροστά από το σκήνωμα της Αγίας Ελένης: «Προσευχήθηκα για υγεία και για ανάκαμψη της χώρας μας. Τι άλλο να ζητήσω» λέει συγκινημένη.
Έξω από τον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας έχει στηθεί ένας χώρος όπου πωλούνται διάφορα αναμνηστικά, φυλακτά, εικόνες και βιβλιαράκια με την ιστορία της Αγίας Ελένης ενώ οι πιστοί μπορούν να παίρνουν και αγιασμό.