ΠΑΤΡΑ ΝΕΑ: Ενας 28χρονος τυφλός Ρομά από την Πάτρα, ο Μπάμπης Κούτρας, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να πάρει το απολυτήριο από 12ο Δημοτικό Σχολείο.
Ο 28χρονος, παρόλο που απείχε για πολλά χρόνια από το σχολείο, αποφάσισε να αλλάξει ρότα στη ζωή του, να θέσει τους δικούς του όρους, και να αυτονομηθεί. Τελικά τα κατάφερε και με το παραπάνω.
Συνοδοιπόρος του σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια στάθηκε η εκπαιδεύτρια κινητικότητας και του συστήματος Μπράιγ, του Συλλόγου Τυφλών Πάτρας, κυρία Κωνσταντίνα Γαλανοπούλου, η οποία βοήθησε τον Μπάμπη να εκπληρώσει το όνειρο του και να πάρει το απολυτήριο.
Το kathimerini.gr ζήτησε από τον 28χρονο να μοιραστεί την εμπειρία του και να αναφερθεί στα στάδια τα οποία πέρασε μέχρι τελικά να καταφέρει να ολοκληρώσει τον σκοπό του.
Θα συνεχίσω το σχολείο και στις επόμενες τάξεις. Το ότι αντιμετώπισα πολλά εμπόδια δεν με έκανε να το βάλω κάτω
«Είμαι 28 ετών και, αρχικά, είχα πάει μέχρι την τρίτη δημοτικού αλλά μετά αποφάσισα να σταματήσω το σχολείο. Από τα 17 μέχρι και τα 26 δεν σκεφτόμουν καθόλου την εκπαίδευση. Από τα 26 όμως και μετά αποφάσισα να πάρω τη ζωή στα χέρια μου και να ζήσω μόνος μου, ενώ πριν ζούσα με τη μητέρα, τον πατέρα και τα αδέρφια μου» περιέγραψε αρχικά ο Μπάμπης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν πήρε την απόφαση να «τραβήξει τον δικό του δρόμο».
«Αποφάσισα να νοικιάσω ένα άλλο σπίτι και να μείνω μόνος μου. Πέρασα πολλές δυσκολίες καθώς, για έναν άνθρωπο που δεν βλέπει, η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Από το να ντυθεί μέχρι να φάει ή να βγει έξω. Παράλληλα εκείνη την περίοδο αποφάσισα πως δεν μου άρεσε που ήμουν αγράμματος και θέλησα να το αλλάξω» σημείωσε.
Καθοριστικός παράγοντας, όπως λέει, στην αλλαγή που ήθελε να φέρει στη ζωή του αποτέλεσε η κυρία Κωνσταντίνα Γαλανοπούλου, η οποία είναι εκπαιδεύτρια κινητικότητας, ενώ διδάσκει και το σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς, Μπράιγ.
«Συναντήθηκα με την κυρία Γαλανοπούλου η οποία πρώτα με εκπαίδευσε στην κινητικότητα. Μου έδειξε πως να κινούμε με το λευκό μπαστούνι στην πόλη και στη συνέχεια με έμαθε το σύστημα Μπράιγ για να μπορώ να μελετώ. Τα μαθήματα γινόντουσαν σε απόσταση 5,5 – 6 χιλιομέτρων από το σπίτι μου και πήγαινα με τα πόδια. Τελικά μετά από μαθήματα μηνών και πολύ κόπο έδωσα εξετάσεις στο 12ο Δημοτικό Σχολείο και πήρα το απολυτήριο» τόνισε ο 28χρονος, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο του τον γέμισε με τη δύναμη που απαιτείται προκειμένου να συνεχίσει την εκπαίδευση του.
«Είμαι πολύ χαρούμενος. Το απολυτήριο μου δίνει άλλες δυνατότητες. Θα συνεχίσω το σχολείο και στις επόμενες τάξεις. Το ότι αντιμετώπισα πολλά εμπόδια δεν με έκανε να το βάλω κάτω. Ήθελα να αλλάξω τις συνθήκες, να πάρω τη ζωή στα χέρια μου και τα κατάφερα. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την κυρία Γαλανοπούλου και τον Σύλλογο Τυφλών Πάτρας για τη σημαντική βοήθεια που μου πρόσφεραν» τόνισε.
Η συγκινητική ανάρτηση της διευθύντριας
Για το επίτευγμα του Μπάμπη έκανε, πριν από μερικές ημέρες, σχετική ανάρτηση στο Facebook η διευθύντρια του 12ου δημοτικού σχολείου Πατρών, κυρία Μαριάννα Μπαρτζάκλη.
«Σήμερα ο Μπάμπης Κούτρας ήρθε να παραλάβει τον τίτλο σπουδών μετά την επιτυχία του στις απολυτήριες εξετάσεις! Ο Χαράλαμπος έσπασε τα στερεότυπα καταγωγής, τα στερεότυπα ηλικίας, τα στερεότυπα αναπηρίας (είναι τυφλός). Η θέλησή του και το γινάτι του θα είναι εφόδια να κατακτήσει ό,τι επιθυμεί» έγραψε η κυρία Μπαρτζακλή.
Η ανάρτηση συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία στην οποία η διευθύντρια στέκεται περήφανη δίπλα στον Μπάμπη, κρατώντας στα χέρια της το απολυτήριο: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Γαλανοπούλου Κωνσταντίνα και την κυρία Μπασιούκα που του μαθαίνουν γραφή braille και που τον συνόδευσαν. Τη συνάδελφο Μαρία Κρητικού που τον εξέτασε γιατί ήξερε γραφή braille, τον διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Σταυρογιαννόπουλο Αναστάσιο που συντόνισε και διασφάλισε την όλη διαδικασία. Γιατί, όταν υπάρχει θέληση από όλους μας, γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα» πρόσθεσε.
kathimerini.gr