Σημεία παρεμβάσεων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών στην 23η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ:
1. Γενικός Γραμματέας Κ.Σ. ΟΣΕΠ, κ. Μιλτιάδης Μακρυγιάννης
«… Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ως σταυροδρόμι διαφορετικών εθνών και πολιτισμών, αποτελεί παράδειγμα μίας διαπολιτιστικής περιοχής, με πολλές και διαφορετικές παραδόσεις και θρησκείες. Ο ρόλος των θρησκειών έχει ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής καθώς αποτελούν το ηθικό υπόβαθρο κάθε κοινωνίας. Οι παραδόσεις, η ηθική και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων βασίζονται στις θρησκείες εδώ και αιώνες και προσδιορίζουν τις δράσεις της πλειονότητας των ανθρώπων, αποτελώντας σημαντικό μέρος της σύγχρονης κοινωνίας. Χωρίς αμφιβολία, η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών και των κοινωνιών».
2. Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Ρωσίας – Λευκορωσίας, κ. Andrey Naumovich
«…..Όχι μόνο για την Ελληνική Εκκλησία, αλλά και για όλες τις Σλαβικές χώρες, αυτό το μέρος –η Θεσσαλονίκη – είναι ιδιαίτερα σημαντική: βρίσκεται υπό την αιγίδα του Αγίου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, και είναι επίσης η πατρίδα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τους πρώτους διδασκάλους των Σλάβων, οι οποίοι διαφώτισαν με τον Χριστιανισμό τις σλαβικές χώρες.
Και το Άγιον Όρος – το μετόχι της Παναγίας.
Μαρτυρούμε σε όλο τον κόσμο ότι ο Ορθόδοξος πολιτισμός, ο οποίος αποτελεί πνευματικό πυρήνα – το θεμέλιο των χωρών μας είναι η εγγύηση τόσο τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου όσο και των πολιτισμένων λαών, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με μια ενιαία πίστη και τις αντίστοιχες ηθικές αξίες.
Κατά τη γνώμη μας, η σημερινή φιλειρηνική, λογική κοινωνία θα πρέπει να ενωθεί περισσότερο ώστε να διατηρηθεί μια τέτοια εύθραυστη, αλλά απαραίτητη ειρήνη, χωρίς την οποία ο πολιτισμός μας μπορεί να βυθιστεί στο χάος.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει, ότι οι Ορθόδοξες χώρες μας εσωτερικά είναι ενοποιημένες και επιτυχώς ξεπερνούν όλες τις δημόσιες και πολιτικές διαφορές. Είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας και της αδελφικής αγάπης».
3. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, κα Kristina Mantasasvili
«Η Ορθόδοξη παράδοση κατέχει την ικανότητα και την εμπειρία, που απαιτούνται, για να διατυπώσει τις κατάλληλες λύσεις στις θεμελιώδεις παγκόσμιες προκλήσεις, που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εγώ, προσωπικά, μαζί με ολόκληρο το σώμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, στο οποίο ανήκουν οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενδιαφέρομαι βαθιά για την έκβαση των συζητήσεών σας. Δεδομένου ότι συζητάτε τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αφορούν ολόκληρο τον κόσμο από μια Χριστιανική Ορθόδοξη οπτική, ανυπομονούμε να ακούσουμε πως αυτές οι ξεχωριστές ιδέες αυτής της μεγάλης παράδοσης μπορούν να εφαρμοστούν με ουσιαστικούς τρόπους για όλους μας».
4. Πρόεδρος του Κινήματος «Movement for Politics & Policy for Unity (MppU), κα Letizia de Torre
«Γνωρίζουμε καλά αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο – πόλεμοι, τρομοκρατία (έχουμε πολύ πρόσφατες τις τελευταίες πράξεις στην Κωνσταντινούπολη, την Ντάκα και τη Βαγδάτη, για τις οποίες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας), αυξανόμενες ανισότητες, περιβαλλοντικές καταστροφές.
Όλο αυτό απαιτεί μια αλλαγή στην πολιτική, ώστε να γίνουν κατανοητές οι αιτίες του τόσο μεγάλου πόνου στον κόσμο και προκειμένου να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις και να ξεκινήσει να αλλάζει πράγματα.
Σκεφτόμαστε ότι το κλειδί βρίσκεται στο κατά πόσο η ανθρωπότητα θεωρεί τον εαυτό της ως μια καθολική οικογένεια, στο κατά πόσο δεσμευόμαστε οι ίδιοι να οικοδομήσουμε μια καθολική αδελφοσύνη».