ΒΕΡΜΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ-Σε χαμηλούς τόνους λόγω των δοκιμασιών που περνά η χώρα με τις πυρκαγιές και σε κλίμα κατάνυξης γιορτάζεται αύριο η Κοίμηση της Θεοτόκου στο βουνό των Ποντίων, το Βέρμιο Ημαθίας και τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά.
«Εδώ και 73 χρόνια στα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου όπου έχει ανασυσταθεί σε μικρογραφία ο Πόντος, οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής δίνουν το μήνυμα ότι παρότι στερηθήκαμε του δικαιώματος να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης.
Το διαχρονικό μήνυμα στέλνεται παράλληλα με τον θρησκευτικό εορτασμό παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των ποντιακών σωματείων.
Φέτος ο εορτασμός συμπίπτει με μια ιστορική συγκυρία, την υποδοχή του ιστορικού αρχείου της εφημερίδας «Εποχή», του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, του ηρωικού δημοσιογράφου που απαγχονίστηκε από τους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ το 1921.
Η οικογένεια παραχώρησε το αρχείο στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, το οποίο μέχρι σήμερα δεν ήταν επισκέψιμο.
Το αρχείο εφημερίδων το τελευταίο διάστημα συντηρήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο και ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού θα μπει σε ειδική προθήκη εντός του Ναού στο όρος Βέρμιο.
Παράλληλα κατά την παράδοση των τελευταίων ετών θα δοθούν δύο υποτροφίες του Ιδρύματος για μαθητές του λυκείου Μακροχωρίου, του χωριού της Ημαθίας που τον Απρίλιο 2003 έζησε μια από τις χειρότερες τραγωδίες όταν 21 μαθητές έχασαν τη ζωή τους στο γνωστό φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Δύο αριστούχοι του λυκείου θα λάβουν την υποτροφία και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν», λέει ο κ. Τανιμανίδης.
Δεν θα λείψουν φυσικά οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από Ποντιακά Σωματεία και ανήμερα και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, θα ακολουθήσει η λιτανεία της Εικόνας και η υποδοχή των επισήμων στο Μελισσανίδειο Μέγαρο.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας – Το προσκύνημα των Ποντίων
Το 386 οι μοναχοί από την Αθήνα Βαρνάβας και Σωφρόνιος βρήκαν σε μια σπηλιά στο όρος Μελά την εικόνα της Παναγίας και ίδρυσαν εκεί κοντά αρχικά ένα κελλί και στη συνέχεια ένα μοναστήρι. Χιλιάδες πιστοί κυρίως ποντιακής καταγωγής πήγαιναν για προσκύνημα «στην Παναγία σου Μελά», δηλαδή στην Παναγία στο Μελά κι έτσι η εικόνα πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστή και σήμερα, Παναγία Σουμελά.
Όταν ξεκίνησε ο ξεριζωμός και η Γενοκτονία των Ποντίων, η εικόνα μαζί με άλλα κειμήλια και θρησκευτικούς θησαυρούς μεταφέρθηκε και ασφαλίστηκε στο γειτονικό παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930 μετά από διπλωματικές ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και αρχικά τοποθετήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Το 1951 όταν θεμελιώθηκε από τον Φίλωνα Κτενίδη η νέα μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε εκεί όπου και παραμένει για να την προσκυννούν πιστοί από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.