ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και οικουμενικής αγάπης, Ορθόδοξοι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν αυθεντικό υπηρέτη του Χριστού και της Εκκλησίας Του.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου | Βήμα Ορθοδοξίας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη φιλία που τον συνέδεε με τον Ποντίφικα, μίλησε για την «γνήσια ταπείνωση και αδελφική αγάπη» του Πάπα, τονίζοντας τη μαρτυρία του υπέρ των φτωχών και των περιθωριοποιημένων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σχεδιαζόμενη κοινή παρουσία τους στη Νίκαια για τα 1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.
Διαβάστε το πλήρες μήνυμα του Παναγιωτάτου.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης μίλησε για την εκδημία του Πάπα ως απώλεια «για ολόκληρη την ανθρωπότητα», χαρακτηρίζοντάς τον φωνή υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ανέδειξε τη «φωτεινή μαρτυρία του Πάπα Φραγκίσκου για το Ευαγγέλιο», εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος επεσήμανε ότι ο Πάπας υπήρξε σημείο αναφοράς στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ορθοδόξων και Καθολικών, κάνοντας ειδική αναφορά στη συνάντηση των δύο Εκκλησιών το 2016, που αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο για τις σχέσεις Μόσχας – Βατικανού.
Pope Francis will be buried in the Basilica of St. Mary Major in the Pauline Chapel, which houses the ancient icon of Maria Salus Populi Romani, as he requested in his Spiritual Testament.
The Holy See Press Office announced that Dr. Andrea Arcangeli, the Director of the… pic.twitter.com/LqXEHgqzhj
— Vatican News (@VaticanNews) April 21, 2025
Συγκινητικό και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πάπα Φραγκίσκο «ισχυρή προσωπικότητα, με βαθιά μέριμνα για τον άνθρωπο ως πλάσμα του Θεού», εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τη Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα.
Θερμά συλλυπητήρια απέστειλαν επίσης ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, όλοι τονίζοντας το χριστιανικό αποτύπωμα του μακαριστού Ποντίφικα και την προσφορά του σε εποχές παγκόσμιας κρίσης.
Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πάπας Φραγκίσκος – Λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη
Το Βατικανό ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21/4) την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου, σε ηλικία 88 ετών, στις 7:35 π.μ., στην κατοικία του στο Casa Santa Marta, όπου επέλεξε να διαμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του παπισμού του. Μετά τον θάνατό του, το δωμάτιό του σφραγίστηκε, όπως προβλέπει το τελετουργικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Pope Francis will be buried in the Basilica of St. Mary Major in the Pauline Chapel, which houses the ancient icon of Maria Salus Populi Romani, as he requested in his Spiritual Testament.
The Holy See Press Office announced that Dr. Andrea Arcangeli, the Director of the… pic.twitter.com/LqXEHgqzhj
— Vatican News (@VaticanNews) April 21, 2025
Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, που κατατέθηκε σε γραπτή διαθήκη το 2022 και δημοσιεύθηκε από το Βατικανό, η ταφή του δεν θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου αλλά στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, στο έδαφος και χωρίς διακόσμηση, με μόνο το όνομά του γραμμένο στα λατινικά: Franciscus.
Από την Τετάρτη 24 Απριλίου, η σορός του θα εκτεθεί για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η κηδεία του Πάπα αναμένεται να τελεστεί εντός του σαββατοκύριακου (27-28 Απριλίου), με την παρουσία παγκόσμιων ηγετών και θρησκευτικών αξιωματούχων. Η τελική ημερομηνία και το πρωτόκολλο της τελετής θα αποφασιστούν από την ολομέλεια των καρδιναλίων.
Παράλληλα, το κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 5 και 10 Μαΐου, με πολλαπλές γεωπολιτικές και πνευματικές προεκτάσεις για την παγκόσμια Καθολική Εκκλησία.
Μια ζωή προσφοράς και μαρτυρίας
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στην Αργεντινή, εξελέγη Ποντίφικας τον Μάρτιο του 2013, διαδεχόμενος τον Βενέδικτο ΙΣΤ’. Υπήρξε ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία της Εκκλησίας.
Η παποσύνη του Φραγκίσκου συνδέθηκε με το άνοιγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τα κοινωνικά ζητήματα, τη φροντίδα των μεταναστών, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη θεολογική ταπεινότητα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του να πλένει τα πόδια κρατουμένων ή να μιλά με δάκρυα για τον πόνο των παιδιών προσφύγων.
Σε οικουμενικό επίπεδο, η προσέγγισή του υπήρξε γεφυροποιός. Η συνεργασία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο – ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος – κατέστη σύμβολο κοινής χριστιανικής μαρτυρίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο.
Ο Πάπας της ταπείνωσης και της γνήσιας φροντίδας για τον άνθρωπο δεν ζει πλέον ανάμεσά μας, αλλά η παρακαταθήκη του ζει στα Ευαγγελικά του έργα. Από την Ανατολή έως τη Δύση, οι Εκκλησίες σκύβουν ευλαβικά και εύχονται: Αιωνία η μνήμη του Ποντίφικα της ελπίδας.
At 9:45 AM, Cardinal Kevin Farrell, Camerlengo of the Apostolic Chamber, announced the death of Pope Francis from the Casa Santa Marta with these words:
“Dearest brothers and sisters, with deep sorrow I must announce the death of our Holy Father Francis. At 7:35 this morning,… pic.twitter.com/De4pEZkvs9
— Vatican News (@VaticanNews) April 21, 2025