Το φαινομενικά καλύτερο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων, μετά τη συνάντηση των Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη (10-12 Νοεμβρίου 2017), βάλθηκε να χαλάσει ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών με απαράδεκτες δηλώσεις του την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News.
Λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Κορυτσά (19 Ιανουαρίου), ο κ. Μπουσάτι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε ότι θα θέσει στον Έλληνα ομόλογό του θέμα «Τσαμουριάς».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές με έντονο ύφος τόνισαν στο TRIBUNE ότι αποτελεί «πάγια ελληνική θέση, την οποία έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε επίσκεψή του, μάλιστα, στα Τίρανα, ότι δεν υφίσταται «τσάμικο ζήτημα» για την Ελλάδα».
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές πρόσθεσαν ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σχετικά με αυτή την άποψη της αλβανικής πλευράς» και τόνισαν ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Μπουσάτι «δεν βοηθούν την διαδικασία διαλόγου, την οποία ξεκίνησε η Ελλάδα, ως υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή και στην ΕΕ».
Η Αθήνα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει αυστηρά την Αλβανία ότι με αυτή τη στάση υπονομεύει ευθέως την ευρωπαϊκή της πορεία.
«Τέτοιες δηλώσεις ουδόλως συμβάλλουν στην προώθηση της όποιος μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας», τόνισαν αυστηρά οι διπλωματικές πηγές.
Η προειδοποίηση είναι σαφής. Με αυτή τη ρητορική η Αλβανία έχει «τελειώσει», δεν θα δει ποτέ της Ευρωπαϊκή Ένωση και συνάμα θα ανοίξουν πλέον καταιγιστικά όλα τα ζητήματα που «θίγουν» ευθέως τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης.
Κάποιοι στα Τίρανα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης της περιοχής και ότι λειτουργούν ως προτεκτοράτο αντιδυτικών δυνάμεων στο μαλακό υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, ως «υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή», ως αναγνωρισμένος από τον Λευκό Οίκο πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει να «παίξουν τα ρέστα τους» εκείνοι που εναντιώνονται στον εκδυτικισμό της περιοχής, που επιλέγουν μια βαλκανική ανομίας, χασισοφυτεία της Ευρώπης και συνάμα φυτώριο ισλαμιστικού εξτρεμισμού.
Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τον δυτικό πολιτισμό, την ειρήνη και την ασφάλεια σθεναρά απέναντι στους προβοκάτορες, τους υπονομευτές και τους εχθρούς της Δύσης, όπως πράττει εδώ και 25 αιώνες.
Τι είπε ο Μπουσάτι αναλυτικά
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ora News», ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την άρση του εμπολέμου περιλαμβάνεται και το «τσάμικο ζήτημα» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων, όπως τα περιέγραψε και τα ανέλυσε στη συνέντευξή του ο Μπουσάτι, είναι:
– «Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»
– «Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα».
Προσοχή εδώ: Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι βάζει στην ίδια ζυγαριά την γηγενή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα στη βόρεια Ήπειρο με τους συμπατριώτες του οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Παγκοσμίως οι οικονομικοί μετανάστες δεν θεωρούνται μειονότητες. Είναι ανόμοια πράγματα και ο κ. Μπουσάτι το μόνο που καταφέρνει είναι να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των συμπατριωτών του.
Όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».
Θεωρούμε ότι είναι ώρα η ελληνική κυβέρνηση να επικαλεστεί το Πρωτόκολο της Κέρκυρας, το οποίο η ελληνική ισχύς μπορεί να επιβάλλει μέσα σε 24 ώρες.
Ως «τρίτο πακέτο», ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραψε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών.
Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων, κυρίως για τη συντήρηση και τον καλύτερο καθορισμό τους.
«Τα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον, είναι η οριστική επίλυση του μεθοριακού καθεστώτος, έχουμε από τη μία, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και τα χερσαία σύνορα από την άλλη, όχι τα σύνορα αυτά καθ΄ αυτά, αλλά τη συντήρησή τους και τον προσδιορισμό κανόνων για τα χερσαία σύνορα.
»Πρόκειται για θέματα, τα οποία επηρεάζουν ασφαλώς και το μέλλον μας» είπε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στο αλβανικό κανάλι «Ora News».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.
«Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει με την άρση του νόμου του εμπολέμου σε συνταύτιση με τη συνταγματική πρακτική. Πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει στην ελληνική πλευρά. Εκείνο για το οποίο ενδιαφερόμαστε εμείς, είναι να έχουμε μια αποτελεσματική ακύρωση του νόμου του εμπολέμου, με μια ισοδύναμη πράξη» είπε ακόμη ο κ. Μπουσάτι.
Η συνάντηση των δύο υπουργών στην Κορυτσά είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες «κεκλεισμένων των θυρών».