ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι με την ψήφιση φιλολαϊκών νομοσχεδίων το προσεχές διάστημα, θα… ξεχαστούν οι Πρέσπες και οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα την οικονομία και την επιστροφή στην… κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση
Να αφήσει πίσω της τη συμφωνία των Πρεσπών που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα με την ψήφιση νομοσχεδίων που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο – όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού – επιχειρεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία αλλά και να… στρώσει το δρόμο προς τις κάλπες.
Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στον οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει στελέχη της Κεντροαριστεράς σε μια ακόμη προσπάθεια να διεμβολίσει τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και να δείξει στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θέλει να ξεχαστεί η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Η συγκεκριμένη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει το καθώς στην κυβέρνηση παραμένουν δύο υπουργοί (Κουντουρά – Κόκκαλης) προερχόμενοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι εκλογές
Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έκλεισε μια εκκρεμότητα για τη χώρα ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν πως στην κυβέρνηση δεν μπορούν να πανηγυρίζουν. Ο Ζόραν Ζάεφ παρά τα «βαφτίσια» για τη χώρα του σε «Βόρεια Μακεδονία» αγνοεί επιδεικτικά τον γεωγραφικό προσδιορισμό που συμφωνήθηκε στις Πρέσπες, αναφερόμενος στη χώρα του ως «Μακεδονία» ενώ το ίδιο έκανε από την πρώτη στιγμή ψήφισης της Συμφωνίας και η Τουρκία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ οι αντιδράσεις πολιτών αλλά και της Αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία δεν λένε να κοπάσουν, η κυβέρνηση έχει εισέλθει ήδη σε προεκλογική τροχιά και το μόνο ερώτημα είναι εάν οι κάλπες θα στηθούν προς το τέλος της τετραετίας ή θα διεξαχθούν τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι με την ψήφιση φιλολαϊκών νομοσχεδίων το προσεχές διάστημα, θα… ξεχαστούν οι Πρέσπες και οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα την οικονομία και την επιστροφή στην… κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να κλείσει η «ψαλίδα» με τη ΝΔ καθώς όσο η διαφορά διατηρείται σε διψήφια ποσοστά τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανατροπή των δεδομένων στις κάλπες, όποτε και αυτές και αν στηθούν.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα μετρήσει τον αντίκτυπο που θα έχουν στους πολίτες τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα (αύξηση κατώτατου μισθού, προστασία πρώτης κατοικίας, ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ) ώστε να προσδιορίσει το χρόνο των εκλογών.
Το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Το δεύτερο σενάριο – το οποίο επί του παρόντος δεν κερδίζει πολλούς πόντους – είναι να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πρωθυπουργός ξέρει ότι μπορεί να ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων μετά από μία μακρά προεκλογική περίοδο.
Και αυτό διότι είναι αβέβαιο αν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει μετά από μία διαφαινόμενη ήττα ή ακόμη και συντριβή στις ευρωεκλογές να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα ενώ λόγω και της ισχνής πλειοψηφίας που υπάρχει στην κυβέρνηση ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσει εκ των έσω .
Ψηφοδέλτια με «άρωμα» διεύρυνσης
Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, έρχονται στο προσκήνιο ονόματα που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρείται βέβαιο πως στις προσεχείς εκλογές θα αξιοποιηθεί στα ψηφοδέλτια ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί εκ των οποίων «ψήθηκαν» και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ως στελέχη της κυβέρνησης και των υπουργείων.
Κατά τα λοιπά, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί που θα κατέβει υποψήφιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ ο 41χρονος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης πιθανολογείται ότι θα δώσει τη μάχη σε τομέα της Β΄ Αθήνας αντί για τη Μεσσηνία, όπως αρχικά είχε συζητηθεί.
Στη Μεσσηνία αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και είχε τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο να ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, ενώ στη λίστα θα είναι και ο 40χρονος αρχαιολόγος Κώστας Στρατής, υφυπουργός Πολιτισμού.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσίογλου θα δοκιμαστεί εκτός απροόπτου στην Α’ Θεσσαλονίκης ενώ ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς θα κατέβει – όπως ακούγεται – στον νότιο τομέα της Β΄ Αθήνας.
Πιθανότατα στα ψηφοδέλτια θα συμπεριληφθεί και ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στην Αρκαδία θα είναι ο Χρήστος Στάικος, που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου. Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι υποψήφιος ο 40χρονος Σταύρος Καραγκούνης, διευθυντής του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Υποψήφιος θα είναι και ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του Πρωθυπουργού και νυν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του, ενώ στη λίστα θα είναι και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης.