Μεγάλη Βρετανία: Πολιτισμικούς τρομοκράτες αποκαλεί Βρετανός αρθρογράφος ανωτερους κληρικούς της πατρίδας του, που αντί να καμαρώνουν ντρέπονται για τους καθεδρικούς ναούς της και επιχειρούν να τους υποβαθμίσουν παντοιοτρόπως στο όνομα της «δημιουργικότητας» και της πολιτισμικής «εξωστρέφειας».
Μότσιου Βασιλική
Ο Koυέντιν Λέτς (Quentin Letts) σε άρθρο του στην Ντέιλυ Μέιλ (17 Μαΐου) διαμαρτύρεται έντονα για την αλλοίωση μεγάλων καθεδρικών ναών και αναφέρει τρία παραδείγματα:
1) Μέσα στην μητρόπολη του Νόργουιτς εγκατέστησαν μία φανταχτερή τσουλήθρα σε σχήμα υψηλού πύργου –από αυτές που συναντά κανείς στα Λούνα-Παρκ! Οι υπεύθυνοι κληρικοί του ναού (μεταξύ των οποίων και μία θήλεια) υποστήριξαν οτι έτσι μεταδίδουν δημιουργικά τις ιστορίες της Βίβλου σε πιστούς και μή. Σε βίντεο μάλιστα παρουσιάζεται παιδάκι ενθουσιασμένο να απολαμβάνει την τσουλήθρα του καθώς επίσης και η «ιέρεια» δεν χάνει την ευκαιρία να διασκεδάσει και αυτή. (https://www.bbc.com/news/uk-england-norfolk-49292493)
2) Στο εσωτερικό του καθεδρικού του Ρότσεστερ οι κληρικοί εγκατέστησαν ένα μίνι γκολφ διακοσμημένο με γεφυράκια κάθε λογής και διατείνονται ότι προσφέρουν μία συναρπαστική μορφωτική εμπειρία που συνδυάζει γνώση και παιγνίδι και μπορεί να ελκύσει ανθρώπους που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους εκεί. Με πολύ σοβαρό ύφος πιστεύουν ότι οι παίκτες (γονείς, παιδιά και παππούδες) θα οικοδομήσουν-εμπνεόμενοι από την θεματική των γεφυριών) -συναισθηματικές γέφυρες(;) στην ζωή τους και στο περιβάλλον τους. Άλλωστε, εν μέρει και για να δικαιολογηθούν, στο εγχείρημα αυτό παρακινήθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ που τους δήλωσε ότι, αν δεν μπορούν να διασκεδάσουν μέσα στους καθεδρικούς τους, δεν ξέρουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους. (Λέτε να πήραν τα λόγια του τοις μετρητοίς;)
3) Η αρχιιέρεια της Μητρόπολης του Μπρίστολ υπηρετώντας τις σύγχρονες αρχές της εξωστρέφειας και συμπερίληψης προσκάλεσε τους Μουσουλμάνους να γιορτάσουν την λήξη του Ραμαζανιού μέσα στον ίδιο τον καθεδρικό ναό. Το ΒΒC θριαμβολογούσε για θρησκευτική αρμονία και συνεργασία μεταξύ θρησκευτικών ομάδων.
Αντιδράσεις υπήρξαν. Κάποιος υψηλόβαθμος παράγοντας σχολίασε φλεγματικά ότι οι παραπάνω κληρικοί δεν είναι καλοί επαγγελματίες (!)
Πως θα ένοιωθε ένας άνθρωπος χτυπημένος από συμφορά αν καταφεύγοντας στον ναό για να βρεί ανακούφιση, έβρισκε μπροστά του παίκτες του μίνι γκολφ να χαζολογάνε; αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου.
Ο τελευταίος ως καθώς πρέπει Αγγλικανός αγανακτεί με αυτό το κατάντημα. Θυμάται τα λόγια μιάς ιστορικού, της Νάνσυ Γκίμπς για την πτώση των δίδυμων πύργων στην Νέα Υόρκη: «Αν θέλεις να ταπεινώσεις μια αυτοκρατορία ακρωτηρίασε τους καθεδρικούς της ναούς. Είναι σύμβολα της πίστης της κι όταν καταρρεύσουν και καούν, παίρνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε πιά ισχυροί ούτε τόσο ασφαλείς.» Εκείνη έβλεπε τους πύργους ως μνημεία του Αμερικάνικου καπιταλισμού. Να που τώρα τα λόγια της διαβάζονται και κυριολεκτικά.
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Βρετανός εγκωμιάζει σε μεγάλο τμήμα του κειμένου του τις μουσικές παραστάσεις που λαβάνουν χώρα στους αγγλικούς ναούς. Ο ίδιος αισθάνεται προνομιούχος, διότι μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν καλή κλασσική μουσική στην μητρόπολη της επαρχιακής πόλης του ( το Hereford) όποιο απόγευμα επιθυμεί. Μάλιστα κάθε τρία χρόνια φιλοξενείται έκεί ένα διάσημο μουσικό φεστιβάλ! Δηλώνει ότι ο σκοπός ενός καθεδρικού ναού είναι να καταδείξει τις εξόχως υψηλές δυνατότητες του χριστιανικού πολιτισμού.
Από τα παραπάνω εξάγουμε το ιδιαιτέρως οδυνηρό συμπέρασμα ότι η Βρετανία αποτελεί δείκτη του ζοφερού μέλλοντος. Είναι , βλέπετε, πολύ «μπροστά». Οπωσδήποτε στον Δυτικό Χριστιανισμό το θυμελικό/κοσμικό στοιχείο (φράση από ομιλία του μακαριστού αρχιμανδρίτη Μυτιληναίου) υπήρχε ανέκαθεν∙ γι αυτό κι ο Λετς δεν ενοχλείται από τις ορχήστρες και τις χορωδίες. Και αυτός και οι πρόγονοί του τις έχουν χωνέψει. Αντιλαμβάνεται όμως ότι η δυτική «πνευματικότητα» απειλείται θανάσιμα. Εμείς οι ορθόδοξοι τι πρέπει να κάνουμε;
aktines.blogspot.com