Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
21 Νοεμβρίου: Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού καθώς εορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου αλλά και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη Δοξολογία παρευρέθηκε η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, την Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόστρατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβάζος, καθώς και Ακόλουθοι ξένων Πρεσβειών.
ΠτΔ:”Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία”
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2022 στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της ασφάλειας των συνόρων μας», ανέφερε σε δήλωσή της και πρόσθεσε: «Τιμάμε όσους, στην ιστορική διαδρομή του έθνους, δεν υπέκυψαν, όσο ισχυρός κι αν ήταν ο εχθρός, και θυσίασαν και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Έχουν για πάντα την ευγνωμοσύνη μας»
Το μήνυμα του ΥΦΕΘΑ Νίκου Χαρδαλιά
«Σήμερα η Ορθοδοξία μας γιορτάζει με κατάνυξη τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι ΕΔ μας γιορτάζουν την Υπέρμαχο Στρατηγό τους, την Παναγιά μας, Χρόνια πολλά στα στελέχη των ΕΔ, τους άγρυπνους φρουρούς της Πατρίδας μας!».
Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συμπίπτει με τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Σήμερα η Ορθοδοξία μας γιορτάζει με κατάνυξη τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι ΕΔ μας γιορτάζουν την Υπέρμαχο Στρατηγό τους, την Παναγιά μας.
Χρόνια πολλά στα στελέχη των ΕΔ, τους άγρυπνους φρουρούς της Πατρίδας μας!@Hellenic_MOD
🇬🇷🇬🇷🇬🇷#ΥΠΕΘΑ #ΓΕΕΘΑ #ΓΕΣ #ΓΕΝ #ΓΕΑ #MOD pic.twitter.com/h3z7AyXbG7— Νίκος Γ. Χαρδαλιάς (@nhardalias) November 21, 2022
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Η Ελλάδα τιμά την Υπέρμαχη Στρατηγό τις ΕΔ & τους Πεσόντες της.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter:
«Η Ελλάδα τιμά την Υπέρμαχη Στρατηγό τις ΕΔ & τους Πεσόντες της.
Αμέτρητα & νικηφόρα τα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ & τα ΟΧΙ από την Αιωνία Ελλάδα!
Πιστοί στο: Εἷς οἰωνός ἄριστος ἀμύνεσθαι περί Πάτρης
Χρόνια Πολλά! Η Παναγιά να φυλάει την Ελλάδα εσάς & τις οικογένειές σας».
Εισόδια Θεοτόκου & Ημέρα #ΕΔ
Η🇬🇷τιμά την Υπέρμαχη Στρατηγό τις ΕΔ & τους Πεσόντες της
Αμέτρητα & νικηφόρα τα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ & τα ΟΧΙ από την Αιωνία Ελλάδα!
Πιστοί στο:
Εἷς οἰωνός ἄριστος
ἀμύνεσθαι περί ΠάτρηςΧρόνια Πολλά!
Η Παναγιά να φυλάει την🇬🇷
εσάς & τις οικογένειές σας pic.twitter.com/N82MxhqtFm— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS) November 21, 2022
Εισόδια της Θεοτόκου: Τι γιορτάζουμε σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου
Τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό, γνωστά στη Δύση ως Παρουσίαση της Παρθένου Μαρίας, είναι χριστιανική εορτή, η οποία εορτάζεται από όλα τα χριστιανικά δόγματα που αναγνωρίζουν αγίους στις 21 Νοεμβρίου. Ανήκει στις Θεομητορικές εορτές.
Το εορταζόμενο γεγονός δεν αναφέρεται στην κανονική Αγία Γραφή. Η πρώτη γνωστή αναφορά σε αυτό βρίσκεται στο Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου, ένα απόκρυφο κείμενο του τέλους του Β΄ αιώνα.
Σύμφωνα με αυτό, οι μετέπειτα γονείς της Παναγίας, ο Ιωακείμ και η Άννα, ήταν βαθιά στενοχωρημένοι από το ότι δεν είχαν παιδιά. Για τον λόγο αυτό, προσευχήθηκαν και είχαν συμφωνήσει να αφιερώσουν το τέκνο τους στον Θεό. Αποκτώντας τη Μαρία λοιπόν, την πήγαν όταν ακόμη αυτή ήταν παιδί, στον Ναό της Ιερουσαλήμ προκειμένου να την αφιερώσουν στον Θεό. Αυτά είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Μεταγενέστερες εκδοχές της ιστορίας (όπως το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου και το Βιβλίο της Γεννήσεως της Μαρίας) προσθέτουν ότι η Μαρία αφιερώθηκε στον Ναό σε ηλικία περίπου τριών ετών, σε εκπλήρωση ενός όρκου. Κατά την παράδοση παρέμεινε εκεί προς μόρφωση για να προετοιμασθεί για τον ρόλο της ως Θεομήτωρ.
Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου άρχισε με τα θυρανοίξια της Νέας Βασιλικής της Αγίας Μαρίας, που ανεγέρθηκε κοντά στην τοποθεσία του κατεστραμμένου Ναό της Ιερουσαλήμ. Η παλαιά βυζαντινή βασιλική, έργο του 543, είχε καταστραφεί από τους Πέρσες του Χοσρόη Β΄ μετά την Πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 614. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην εορτή είναι η μνεία “Εἴσοδος τῆς Παναγίας Θεοτόκου” στο Μηνολόγιον του Βασιλείου Β΄, ένα Αυτοκρατορικό Μηνολόγιο του 11ου αιώνα.
Τα Εισόδια συνέχισαν να εορτάζονται σε όλη την Ανατολή, με καταγεγραμμένο τον εορτασμό τους στα μοναστήρια της νότιας Ιταλίας τον 9ο αιώνα, και μεταφέρθηκαν στη Δύση εορταζόμενα στο Παπικό Παρεκκλήσιο της Αβινιόν το 1372 με διάταγμα του Πάπα Γρηγορίου ΙΑ. Ωστόσο, στο Ρωμαϊκό Λειτουργικό η εορτή εντάχθηκε μόλις το 1472, και καταργήθηκε από τον Πάπας Πίος Ε΄ το 1568. Ως αποτέλεσμα, δεν εμφανίζεται στο Τριδεντινό Αγιολόγιο. Ο Πάπας Σίξτος Ε΄ την επανεισήγαγε στο Ρωμαϊκό Αγιολόγιο το 1585.
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τα Εισόδια ως μία από τις 12 Μεγάλες Εορτές της. Επειδή η ημερομηνία της (21 Νοεμβρίου) βρίσκεται μέσα στη Νηστεία των Χριστουγέννων (“Σαρανταρά”), κατά την ημέρα αυτή οι κανόνες της νηστείας ελαφραίνουν κάπως και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, κρασιού και λαδιού.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.