ΜΕΤΕΩΡΑ: Στο Μουσείο-Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ, ένα από τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, εκτίθενται χειρόγραφα, παλαιό βιβλία, βυζαντινές εικόνες, άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη.
Ένα από τα εκθέματα που ξεχωρίζει είναι ένας μεταλλικός σταυρός, διαστάσεων 1,80*0,80 εκ και τοποθετημένος πάνω σε μία πέτρα.
Το σταυρό αυτό τοποθέτησαν στρατιώτες στην κορυφή του βράχου του Αγίου Πνεύματος τον 14ο αιώνα, μετά από διαταγή του Σέρβου βασιλιά, Στέφανου Δουσάν, σε ανάμνηση των στρατιωτικών νικών του στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία.
Αυτοί που επιχείρησαν την ανάβαση δεν διέθεταν τα σημερινά τεχνικά μέσα. Η διαμόρφωση του βράχου καθιστούσε το εγχείρημα παράτολμο έως αδύνατο. Η εντολή όμως δεν ήταν διαπραγματεύσιμη και έπρεπε να
εκτελεστεί.
Το βέβαιο είναι ότι αυτοί που αναρριχήθηκαν στην κορυφή είχαν κουράγιο και σίγουρα ήταν δεινοί αναρριχητές. Ο σταυρός έφτασε στην κορυφή, εκεί όπου η ιστορία αναφέρει ότι υπήρχαν ερημίτες ασκητές. Και χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να κατέβει.
Αυτό συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με ελικόπτερο. Ο μεταλλικός σταυρός κατέβηκε από το βράχο του Αγίου Πνεύματος όταν στην περιοχή γυριζόταν η ταινία «Τζέψς Μπουμ πράκτωρ 007: Για τα μάτια σου μόνο», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ρότζερ Μουρ.
Είναι γνωστό ότι οι μοναχοί των Μετεώρων δεν ήταν σύμφωνοι με τις κοσμικές απαιτήσεις των παραγωγών, ούτε δέχτηκαν να μπουν οι κάμερες εντός των Μονών. Δόθηκε όμως άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για
εξωτερικές λήψεις στα Μετέωρα.
Δοθείσης της ευκαιρίας και ενώ οι σκηνές είχαν κινηματογραφηθεί, οι επικεφαλής της μοναστικής κοινότητας ζήτησαν μια ανταπόδοση. Ζητήθηκε το ελικόπτερο της παραγωγής να μεταφέρει τον σιδερένιο σταυρό
στην Μονή Βαρλαάμ, ώστε να αποτελέσει ιστορικό θρησκευτικό έκθεμα στο υπό δημιουργία μουσείο της.
Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και ο σταυρός του 14ου αιώνα ανασύρθηκε από την κορυφή και με προσεκτικούς χειρισμούς μεταφέρθηκε στην Μονή.
Η Μονή Βαρλαάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη των Μετεώρων, μετά την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων Πάντων.
Πρώτος κτήτορας του μοναστηριού θεωρείται ο μοναχός Βαρλαάμ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο βράχο τον 14ο αιώνα.
Αργότερα, κατά τα έτη 1541 -1542, οι Γιαννιώτες αδελφοί ιερομόναχοι Θεοφάνης και Νεκτάριος Αψαράδες ή Αψαράτες έκτισαν στην ίδια θέση το σημερινό καθολικό. Την ιστορία των Μετεώρων ερεύνησε η «Μηχανή του Χρόνου» και θα την παρουσιάσει σύντομα σε επεισόδιο που θα προβληθεί στο Cosmote History.
Ποιος ήταν ο Στέφανος Δουσάν
Ο Στέφανος Δουσάν υπήρξε ο μεγαλύτερος ηγεμόνας της μεσαιωνικής Σερβίας. Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1331, και κατέκτησε ένα μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πολλοί ιστορικοί τον αποκαλούν «Ο Καρλομάγνος της Σερβίας».
Εξέφραζε τις επεκτατικές τάσεις της σερβικής αριστοκρατίας και δημιούργησε, με αστραπιαίες εκστρατείες και ελάχιστη δαπάνη δυνάμεων, ένα ισχυρό κράτος, το οποίο εκτεινόταν από το Δούναβη μέχρι τον
Κορινθιακό, από την Αδριατική και το Δυρράχιο μέχρι το Αιγαίο και τις Σέρρες.
Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στο Βυζάντιο ανάμεσα στον Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνό και τον Ιωάννη Ε Παλαιολόγο υπήρξε ο παράγοντας κλειδί που βοήθησε τον Δουσάν να παγιώσει την κυριαρχία του.
To 1346, ο Στέφανος Δουσάν στέφθηκε βασιλιάς Σέρβων και Ελλήνων.
Πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει μια Σερβοελληνική αυτοκρατορία στη θέση της παραπαίουσας Βυζαντινής.
Ωστόσο, το σχέδιό του να καταλάβει την την Κωνσταντινούπολη δεν ευοδώθηκε, γιατί δεν διέθετε ισχυρό στόλο και οι Βενετοί αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν με την αποστολή του δικού τους ναυτικού.
Μετά το θάνατο του Δουσάν, το 1355, η αυτοκρατορία του διασπάστηκε και δεν υπήρχε πλέον στα Βαλκάνια μία δύναμη ικανή να αναχαιτίσει την προέλαση των Τούρκων.
mixanitouxronou.gr