Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Στο σημερινό φύλλο (4-1-2019) της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μαντέλα, παραχωρεί μεγάλη συνέντευξη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με αφορμή την παράδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος Ποροσένκο θα συνοδεύσει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, στο Φανάρι για την παράδοση του Τόμου. Στην συνέντευξή του αναφέρεται εκτενώς και στην εκλογή του Κιέβου Επιφανίου, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, χαρακτηρίζοντας την Αυτοκεφαλία ως «μια στιγμή που διατρέχει τους αιώνες, εκδήλωση της πνευματικής ανεξαρτησίας του ουκρανικού λαού, κάτι που ονειρεύονται γενιές και γενιές Ουκρανών».
Για τον Ουκρανό πρόεδρο η Αυτοκεφαλία ωθεί σημαντικά την ενότητα στη χώρα καθώς «αφορά στην πνευματική μας ανεξαρτησία και ελευθερία». Θεωρεί πως η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία καλλιεργούσε τον διχασμό και ήθελα την υποταγή στην Μόσχα.
Ο Πέτρο Ποροσένκο ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου «για το ασύγκριτο κουράγιο, τη φροντίδα και την αποφασιστικότητά τους».
Και συνεχίζει ο Ουκρανός πρόεδρος: «Η Ουκρανία θα ευγνωμονεί για πάντα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο της Μητέρας Εκκλησίας για αυτές τις ιστορικές αποφάσεις. Έκανε το μεγάλο όνειρο των Ουκρανών πραγματικότητα, ένα θαύμα. Αυτό το θαύμα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη σταθερή θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Χρησιμοποίησε το άνευ όρων δικαίωμά του να θεραπεύσει τις πληγές που προκλήθηκαν στην Ουκρανική Ορθοδοξία από αρκετούς αιώνες κυριαρχίας της Μόσχας.
Στις 3 Νοεμβρίου, υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας και συντονισμού, που θα μας βοηθήσει από κοινού να στηρίξουμε τη νεογέννητη ανεξάρτητη Εκκλησίας της Ουκρανίας και δημιουργικά να εργαστούμε μαζί τα επόμενα χρόνια. Η Αυτού Αγιότητα έλαβε μια ιστορική απόφαση, αν και δεχόταν έντονη πίεση από την Μόσχα. Ήταν μια ιστορική απόφαση καθώς επιβεβαίωσε τη μη νομιμότητα της προσάρτησης της Μητρόπολης Κιέβου από τη Μόσχα τον 17ο αιώνα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ιστορία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και ανοίγει μια νέα εποχή στην Ορθοδοξία. Με την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία, ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος γίνεται πιο ισχυρός. Η Αυτού Αγιότητα έχει ήδη καταλάβει μια ξεχωριστή θέση την ιστορία της Ουκρανίας. Με όλα όσα έκανε και χάρη στη σοφία του, τις ηγετικές του ικανότητες, την αφοσίωσή του στην Ουκρανία και την Ορθοδοξία, πιστεύω ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί συνιδρυτής της νέας Ουκρανίας. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ιστορική αποστολή.»
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ωφελήθηκε οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την υπόθεση της Αυτοκεφαλίας, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ο πρόεδρος Ποροσένκο αφού είπε ότι «η ρωσική ηγεσία φημίζεται για τα ψέματα, τις εξαπατήσεις και τις ψευδείς ειδήσεις», τόνισε με έμφαση:
«Δεν υπάρχουν χρήματα στον κόσμο που μπορούν να εξαγοράσουν ανθρώπους όπως η Αυτού Αγιότητα ο Βαρθολομαίος. Υποθέτω ότι οι τύποι στο Κρεμλίνο το γνωρίζουν – και έτσι προσπαθούν να φαλκιδεύσουν τα κίνητρά του. Όμως, ο Θεός και η Ιστορία γνωρίζουν την αλήθεια. Και όσοι διασπείρουν τέτοια ψεύδη στο τέλος θα καταρρεύσουν. Εάν υπάρχει κάτι που ωφέλησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πραγματική αφοσίωση της Ουκρανίας στη δύναμη της αλήθειας και στη δύναμη του Θεού, καθώς η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα εμπλουτίσει την παγκόσμια Ορθοδοξία.»
Ο πρόεδρος Ποροσένκο στην συνέντευξή του υπογραμμίζει πως το Κρεμλίνο θεωρεί τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ένα από τα εργαλεία – κλειδιά «για να κρατήσει την Ουκρανία σε τροχιά μέσα στον ρωσικό κόσμο» και η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας περιορίζει την κυριαρχία της Μόσχας.
Ο ουκρανός πρόεδρος δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η Μόσχα είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι πιστεύει η Δύση» και «αυτό είναι το μεγάλο μάθημα που πρέπει να καταλάβουν όλοι». Ο Π. Ποροσένκο θεωρεί πλαστή την εικόνα της πανίσχυρης Ρωσίας και «γι’ αυτό η Μόσχα είναι εξαγριωμένη εναντίον της Κωνσταντινούπολης επειδή κατέρριψε όλες τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία».