ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ – Η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Κυριακής Γ’ Νηστειών Σταυροπροσκυνήσεως , πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 το απόγευμα.
Μετά τον κατανυκτικό εσπερινό που τέλεσαν Ιερείς της επαρχίας Ναυπλίου, ακολούθησε το κήρυγμα από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο ,εφημέριο του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου .
ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ -ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
Από το 1822, όταν το Ναύπλιο ελευθερώθηκε από τους Τούρκους, άρχισαν να συρρέουν στην πόλη πολλοί πρόσφυγες, κυρίως από την Κρήτη, με αποτέλεσμα να προκύψει σταδιακά μείζον στεγαστικό ζήτημα. Το 1828, ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, μαζί με τον μηχανικό Σταμάτη Βούλγαρη, επέλεξαν την περιοχή της Πρόνοιας για τη δημιουργία του νέου προσφυγικού οικισμού. Λέγεται ότι ο Καποδίστριας ονόμασε τον οικισμό Πρόνοια επειδή «προνόησε» για το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων.
Το πολεοδομικό σχέδιο του προαστείου βασίστηκε στο Ιπποδάμειο σύστημα, με τους ορθογώνια τεμνόμενους δρόμους, ενώ τα σπίτια που σχεδίασε ο Βούλγαρης ήταν μικρά, μονόχωρα, με μονοκλινή στέγη. Με την πάροδο του χρόνου χτίστηκαν και μεγαλύτερα σπίτια, διώροφα, κυρίως κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας του προαστείου, της λεωφόρου 25ης Μαρτίου. Η Πρόνοια διατηρεί σε κάποιο βαθμό μέχρι σήμερα, με τη χαμηλή της δόμηση και τα μικρά της σπίτια, τον αρχικό της χαρακτήρα της καποδιστριακής περιόδου.
Τον Ιούλιο του 1832, στην κεντρική πλατεία της Πρόνοιας, συνήλθε για δεύτερη φορά η Τέταρτη Εθνοσυνέλευση, που με ψήφισμά της αναγνώρισε και επικύρωσε την εκλογή του Όθωνα ως βασιλέα της Ελλάδος.
Δύο εκκλησίες πρέπει να επισημανθούν· η Αγία Τριάδα, κεντρική εκκλησία της Πρόνοιας, που άρχισε να κτίζεται επί των ημερών του Ιωάννη Καποδίστρια, στη θέση παλαιότερου ναΐσκου, και η Ευαγγελίστρια που δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αποτελεί μεγάλο προσκύνημα της περιοχής.
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ