Ερντογάν: Αυξάνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, ως απότοκος του διπλωματικού μαραθωνίου που κάνει η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και έπειτα έντονο παρασκήνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις κινήσεις της Άγκυρας και προσωπικά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο πιστεύουν ότι, λόγω της απομόνωσης που αισθάνεται, κινείται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τους γνωστούς κάθε φορά λεονταρισμούς.
Όσο η Αθήνα θα ενισχύει τις συμμαχίες της, τόσο η Άγκυρα θα αντιδρά και μάλιστα με αψυχολόγητο τρόπο, όπως αναφέρουν, αφού όλοι αναγνωρίζουν πλέον πως όλα όσα κάνει είναι γιατί ελπίζει ότι με την πίεση που ασκεί στο θέμα της Λιβύης, θα δεχτούν οι «μεγάλες» δυνάμεις την αναγκαιότητα συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων νοτίως της Κύπρου.
Κάτι που θα ήθελε η Τουρκία, γιατί στη συνέχεια θα θέσει θέμα και στο Αιγαίο, αλλά δεν την ευνοούν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, αφού πλέον ΗΠΑ και Γαλλία (κυρίως) αισθάνονται πιο ασφαλής με την ελληνική πλευρά, που φρόντισε από νωρίς να έχει με το μέρος τη την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Κρεσέντο παραλογισμού
Σε ένα το κρεσέντο παραλογισμού προχώρησε ο Ερντογάν, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για το Βερολίνο, προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, και αφού πρώτα είχε φροντίσει να αποκλειστεί η Ελλάδα.
Με δηλώσεις του, που δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική πλευρά, είπε ότι:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γι’ αυτό και επικοινώνησε με τη Γερμανία. Η Ελλάδα εκνευρίστηκε με τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και τήρησε ρεβανσιστική στάση. Γι’ αυτό και κάλεσε τον Χαφτάρ. Η Ελλάδα έχει τρελαθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι».
Ο Τούρκος πρόεδρος στόχευσε κατ’ ευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν είναι σωστά τα βήματα που κάνει».
Στον παραλογισμό του Ερντογάν απάντησε αμέσως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να μην δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μένει αμέτοχη στις λεκτικές προκλήσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας.
Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι για την Ελλάδα σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.
«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατ’ εξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη
Είχε προηγηθεί, στο ίδιο πάντα ύφος, η αναφορά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι κενού περιεχομένου προσπάθειες είναι μάταιες».
O πρωθυπουργός εκτιμούσε -και δεν έπεσε έξω- ότι θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Για αυτό το λόγο έσπευσε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι ήταν παρόντες, την Κυριακή, στη διάσκεψη του Βερολίνου.