Νέα Υόρκη– Τα ανθρωπιστικά ζητήματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, αλλά και τα προγράμματα της Υπηρεσίας Αποδήμων με στόχο να παραμείνει η νεολαία των Απόδημων Κυπρίων κοντά στις ρίζες της, ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και τους Απόδημους, Φώτης Φωτίου.
Ο Προεδρικός Επίτροπος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και στην εθνική παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης, επισκέφθηκε την Πέμπτη την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Στη συνάντηση τον συνόδευαν ο γενικός πρόξενος Αλέξης Φαίδωνος και ο λειτουργός του Γραφείου του Επιτρόπου, Αλέξανδρος Κάης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου εξήρε την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για την Κύπρο, λέγοντας ότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος βοηθά καθημερινά στον μεγάλο αγώνα και τον ευχαρίστησε γι’ αυτό.
Πρόσθεσε πως είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά περισσότερο να συζητήσουν το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει πολύ καλά, καθώς είχε την ευκαιρία όταν ήταν στην Κύπρο να δει ο ίδιος το εργαστήρι και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.
«Δυστυχώς όπως του έχω αναφέρει, είπε ο κ. Φωτίου, 45 χρόνια μετά ακόμα αναζητούμε το 50% των αγνοουμένων μας. Οι γονείς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τουλάχιστον μια κηδεία και τώρα λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων και λόγω των προβλημάτων που καθημερινά βάζουν οι Τούρκοι, δεν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».
Ο κ. Φωτίου είπε ότι το 2018 «εντοπίσαμε μόνο 10 αγνοούμενους κι απ’ αυτούς κάποια μικρά οστά. Ακόμα όπως σας έχω πει, ένα δόντι δώσαμε πριν λίγες εβδομάδες σε μάνα για να κάνει κηδεία».
Ο Προεδρικός Επίτροπος είπε πως ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, να προωθήσει αυτό το θέμα στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αμερικής, σημειώνοντας ότι ο σεβασμιότατος ήταν θετικότατος.
«Θα προσπαθήσουμε. Είναι ανθρωπιστικό το θέμα των αγνοουμένων, δεν είναι πολιτικό, και δεν πρέπει να συνδέεται με την όποια εξέλιξη όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά τα προγράμματα που εισάγονται για τη νέα γενιά της Διασποράς, είπε πως έχουν στόχο «να κρατηθούν τα παιδιά κοντά στις ρίζες τους, να ξέρουν την ιστορία τους και τη γλώσσα τους. Και θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί η Εκκλησία είναι πάντοτε βασικός πυλώνας ώστε να πετύχουμε αυτόν το στόχο όσον αφορά τη νέα γενιά της Διασποράς μας».
Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως επιστρέφοντας στην Αμερική μετά την επίσκεψή του στο εργαστήριο για την ταυτοποίηση των αγνοουμένων, προέβη σε σχετικό διάβημα προς τους αρμοδίους στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι είδαν πολύ ευνοϊκά το θέμα, γιατί είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό.
«Δεν ξέρω τι ανταπόκριση υπήρξε. Πάντοτε όπως ανέφερα σε πολλές περιπτώσεις, συμφωνεί μεν ο Υπουργός, αλλά όταν το θέμα περάσει στην εκτέλεση και περάσει στην γραφειοκρατία, τότε εκεί μερικές φορές σταματάει και δεν ελέγχεται. Αλλά από μέρους μας το παρακολουθούμε, γιατί ένα σοβαρό διάβημα με συγκεκριμένα δεδομένα πρέπει να έχει αποτέλεσμα».
Ο κ. Δημήτριος έπλεξε το εγκώμιο του Επιτρόπου Προεδρίας για το έργο του και είπε πως άκουσε με ικανοποίηση για τα προγράμματα που υπάρχουν για τους νέους της Διασποράς. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα προγράμματα φιλοξενίας νέων Αποδήμων στην Κύπρο.
«Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο πρόγραμμα, το οποίο τους συνδέει με τον τόπο καταγωγής και με την παράδοση η οποία υπάρχει εκεί. Και μάλιστα, όπως είπε, το πρόγραμμα δεν είναι μόνο να πηγαίνουν στην Κύπρο και να παρακολουθούν μαθήματα, αλλά εντοπίζονται στοιχεία πολιτιστικά και παράδοσης, τα οποία τους συνδέουν με τη ζωή των ανθρώπων στην Κύπρο».
Πηγή: ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης