ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – Σε ναυάγιο για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα κατέληξε ο διορισμός του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στο Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου. Μετά τον διασυρμό στην κοινή γνώμη, ο μεν κ. Δούκας επιχείρησε να παραποιήσει τα αληθινά γεγονότα, ο δε κ. Παπανδρέου επέστρεψε στην Κρήτη και την ενασχόλησή του με τον μελισσοβελονισμό.
Τοποθέτησε ο Χάρης Δούκας τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου σε θέση ουσιαστικού και εκτελεστικού επικεφαλής στην εταιρεία Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.; Προοριζόταν ο κ. Παπανδρέου εξ αρχής να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διευθύνων σύμβουλος στην εν λόγω εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, μολονότι η ενασχόλησή του με τον μελισσοβελονισμό δεν συνιστά ακριβώς συναφή προϋπηρεσία; Και, επιπλέον, επρόκειτο να μισθοδοτείται ή όχι;
Στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσε ο διορισμός του Α. Παπανδρέου, ο Χάρης Δούκας επιχείρησε – μάλλον χωρίς επιτυχία- να παρουσιάσει τη δική του αλήθεια
Ο δήμαρχος
Υστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε -και κυρίως τη δημόσια χλεύη μέσω social media, με σαρκαστικά σχόλια περί «κηπουρών» εκ του «ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου» προερχόμενων κ.ο.κ.- η πλευρά του Χάρη Δούκα αποπειράθηκε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί του απροκάλυπτου ρουσφετιού. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως ο δήμαρχος Αθηναίων εκτέθηκε, διότι όσα προσπάθησε να ισχυριστεί ήταν μακριά από την αλήθεια – την οποίαν υποτίθεται πως θα αποκαθιστούσε. «Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν διόρισε ποτέ τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο» ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσής του. Στο ίδιο δελτίο Τύπου με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2024 και το έμβλημα του Δήμου Αθηναίων, υπογραμμίζεται επίσης ότι «ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είναι ένα απλό, άμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου.
Ολοι, ακόμη και τα απλά, άμισθα μέλη του Δ.Σ. θα αξιολογηθούν αυστηρά για το έργο τους». Επίσης, ο κ. Δούκας δεν παραλείπει να ψέξει «κάποιους που, για μία ακόμη φορά, έσπευσαν να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα» και καταλήγει υπενθυμίζοντας με έμφαση το γενικότερο ηθικό δίδαγμα ότι «κανείς δεν πρέπει να κρίνεται εκ των προτέρων με βάση το όνομα ή την καταγωγή του. Κανείς δεν επιτρέπεται να “δολοφονεί” χαρακτήρες».
Στα παραπάνω εκφράζεται η θέση του δημάρχου Αθηναίων γύρω από τον διορισμό του υιού του πρώην πρωθυπουργού, Γεωργίου Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ) στην εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας. Ατύπως, όμως, πλην εγκύρως, αναφύονται κάποια επιπλέον στοιχεία, αρκετά σημαντικά ώστε να διορθώσουν την εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τον κ. Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τον εμβληματικό Εθνικό Κήπο.
Με μία φράση, ο κ. Παπανδρέου εξ αρχής προοριζόταν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε., μια θέση κανονικά αμειβόμενη και, με βάση τα έως τώρα ισχύοντα, με μηνιαίες απολαβές περί τα 2.600 ευρώ καθαρά.
Αφότου ο πρώην πρωθυπουργός ΓΑΠ κατέστησε τον Χάρη Δούκα κοινωνό της επιθυμίας να αξιοποιηθεί ο γιος του στον Δήμο Αθηναίων, ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε αναλόγως, συμπεριλαμβάνοντας τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στα 7 πρόσωπα που πρότεινε η πλειοψηφούσα παράταξη «Αθήνα Τώρα – Χάρης Δούκας» για το Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου.
Και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο διορίστηκε, αλλά και άρχισε να ασκεί στην πράξη τα καθήκοντα του CEO στην εταιρεία Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε. Ακολούθησε ο ντόρος περί «κηπουρών» και ο κ. Δούκας, για να σώσει τη δική του υπόληψη, θυσίασε τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου υποβιβάζοντάς τον σε απλό άμισθο μέλος του Δ.Σ.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Παπανδρέου κατ’ ουσίαν θεωρείται παρελθόν για τον Εθνικό Κήπο, με τη συμμετοχή του να προδιαγράφεται μόνο τύποις και εξ αποστάσεως.
Ηταν επιθυμία του Γ.Α. Παπανδρέου να τοποθετηθεί ο υιός του CEO στον Εθνικό Κήπο, όμως μετά τον διασυρμό στην κοινή γνώμη και τα σαρκαστικά σχόλια περί «κηπουρών» εκ του «ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου», ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κρήτη και την πρότερη ενασχόλησή του με τη μελισσοθεραπεία
Στον Κήπο
Στην 6η κατά σειρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 14 Φεβρουαρίου, τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης ήταν α) ο ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αθηναίων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί στην ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτική Πράσινο Α.Ε., με θέμα την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και β) υπόδειξη μελών που ο εκπρόσωπος του δήμου θα προτείνει στην εν λόγω Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, η παράταξη του Χάρη Δούκα πρότεινε τους Νικόλαο Φουρναράκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Ιορδάνη Χατζηπαυλίδη, Μαρία Ευαγγελίδου, Αμαλία Καραγκούνη, Μιχαήλ Καλογιαννάκη και Ευάγγελο Ευθυμίου. Η Αθήνα Ψηλά του Κώστα Μπακογιάννη επέλεξε τους Γεώργιο Χ. Αποστολόπουλο και Βασιλική Γεννηματά, η Ανοιχτή Πόλη την Αννα Φιλίνη και η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας τον Στυλιανό Λάμπρου. Εν τέλει, επί συνόλου 43 παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων από 4 παρατάξεις, η νέα σύνθεση Δ.Σ. της Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε. εγκρίθηκε με πλειοψηφία με 39 «ναι», ένα «όχι», 2 λευκά και μία αποχή.
Επί της ουσίας ήταν προαποφασισμένο ότι ο Χάρης Δούκας θα ανέθετε τη διοίκηση του Εθνικού Κήπου στον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διαδικασίας που προβλέπει την αλλαγή του Δ.Σ. στις εταιρείες του Δήμου Αθηναίων σε συντονισμό με την αλλαγή της δημαρχιακής αρχής αναλόγως του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για την ιστορία, πάντως, στην απελθούσα πλέον διοίκηση του Εθνικού Κήπου, πρόεδρος Δ.Σ. -και δη αμισθί- ήταν ο κ. Πάνος Χατζηπάνος, ένας διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός, με πολύ καλό βιογραφικό, σπουδές στην Οξφόρδη, διδακτορικό στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου κ.ά. Μεταξύ, δε, των άλλων ιδιοτήτων του, ο κ. Χατζηπάνος είχε βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του συγκεκριμένου αντικειμένου, καθώς μετείχε σε συνδέσμους πολιτών με ειδικό ενδιαφέρον για τη φροντίδα του Εθνικού Κήπου.
Σε αντιδιαστολή, ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται κυρίως από την έντονη τάση προς εναλλακτικές αναζητήσεις -εξ ού και εμφανίζεται ακόμη ως διδάσκων σε σεμινάριο μελισσοβελονισμού, στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενός κέντρου ειδικών θεραπειών και εκπαίδευσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα, έναντι 480 ευρώ κατ’ άτομο για συνολικά 30 ώρες εκπαίδευσης μοιρασμένες σε 3 Σαββατοκύριακα, ο κ. Παπανδρέου μυούσε τους μαθητές του στα μυστικά του μελισσοβελονισμού.
Ο οποίος αποτελεί μια παραδοσιακή, εμπειρική θεραπευτική τεχνική, με βάση συστατικά που λαμβάνονται από τις μέλισσες. Επί της ουσίας, ο μελισσοβελονιστής εγχύει το δηλητήριο από το κεντρί των εντόμων σε όποιο σημείο του ανθρώπινου σώματος κρίνει ότι θα επιφέρει την επίδραση της ίασης. Υποτίθεται ότι η σύνθεση του δηλητηρίου επενεργεί στον οργανισμό του πάσχοντος σαν αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό, αντιθρομβωτικό, αναπλαστικό ιστών που εξαφανίζει ουλές κ.λπ. Θα έλεγε κανείς ότι, ανακαλύπτοντας τις αληθινές ιδιότητες που διαθέτει το παρεξηγημένο αλλά κυριολεκτικά θαυματουργό κεντρί, αφενός θα πρέπει να νιώθει ευγνώμων την επόμενη φορά που θα τσιμπηθεί από μέλισσα, σφήκα, σκούρκο κ.ο.κ.
Αφετέρου όμως γίνεται κατανοητό το γιατί ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου γοητεύτηκε από τον συγκεκριμένο κλάδο του βελονισμού, τόσο ώστε να αφοσιωθεί σε αυτόν, να εμβαθύνει και να φτάσει στο επίπεδο του δασκάλου – αφού προηγουμένως είχε μεταβεί στην πηγή της γνώσης, την Κίνα, όπου και παρακολούθησε προχωρημένα σεμινάρια επί του αντικειμένου. Εκείνο που παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο είναι το εάν στα σχέδιά του για τον Εθνικό Κήπο, είτε ως CEO είτε ως απλό μέλος του Δ.Σ., ο κ. Παπανδρέου θα διοργάνωνε σεμινάρια μελισσοβελονισμού υπαιθρίως – αν και στην καρδιά της Αθήνας.
Η στροφή του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου προς τη φύση, τα πρωτογενή υλικά και τις ιαματικές ιδιότητές τους, συνδέεται με τη μετοικεσία του στην Κρήτη. Εγκαταστάθηκε στα Χανιά, επιθυμώντας να συνδεθεί με τη γη και την καλλιέργειά της, πραγματοποιώντας αναστροφή έπειτα από μια περιπλάνηση ανά τον κόσμο, σε αμφότερες τις όχθες του Ατλαντικού, για εκπαιδευτικούς λόγους. Αφότου αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, ο κ. Παπανδρέου αρχικά είχε μετακομίσει στη Βοστόνη ως φοιτητής Οικονομικών.
Εναλλακτικός
Ομως, προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ επέστρεψε στην Ευρώπη, μεταπηδώντας στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας, στην οποίαν εντρύφησε σε πανεπιστήμιο της Σουηδίας, σε μια χώρα που, παρεμπιπτόντως, είχε ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί ο πατέρας του. Ο επόμενος σταθμός για τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ήταν η Βρετανία, όπου δοκίμασε την τύχη του στο γνωστικό πεδίο των Διεθνών Σχέσεων και, κατόπιν, από το κρύο και υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης βρέθηκε διαμιάς στην ηλιόλουστη Κρήτη. Αφού έκανε μια απόπειρα νεοχίπικου ζην στα θρυλικά Μάταλα, ο κ. Παπανδρέου άρχισε να ασχολείται με τις βιολογικές καλλιέργειες, τις εναλλακτικές θεραπείες, τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό κ.λπ.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την προσωπική ζωή του, ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου το 2014 έφτασε στα πρόθυρα του γάμου με την, απολύτως «πληβεία» ως κόρη εμπόρου σε λαϊκή αγορά, Κρητικοπούλα πρώην βολεϊμπολίστρια Πωλίνα Πατραμάνη. Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου συνδέθηκε με άλλη γηγενή, με την οποίαν απέκτησε την κόρη του, ηλικίας 5 ετών σήμερα.
Εκτός από τη ροπή του προς ένα αντικομφορμιστικό modus vivendi , η μεγαλύτερη επιτυχία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου είναι ότι έχει κατορθώσει να παραμείνει αθέατος, μακριά από κάθε δημοσιότητα. Στην πράξη έχει αποποιηθεί κάθε αίγλη και φήμη που συνεπάγεται αυτομάτως το γεγονός ότι φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον παππού του, Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο επιμελώς ώστε αναρωτιέται κανείς εάν η ανωνυμία ήταν στόχος ή αφετηρία για όσες επιλογές έχει κάνει μέχρι στιγμής.
Η ιστορία
Σε ό,τι αφορά στη συμβολή του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, υπό οποιονδήποτε τίτλο αρμοδιοτήτων, με την όποια εμπειρία, ικανότητα, γνώση κ.ο.κ. στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως ο Εθνικός Κήπος, επί της ουσίας δυσκολεύεται κάποιος να φανταστεί τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του που μόλις ξεκίνησε. Διότι, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023 η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε στο κοινό τον Κήπο, ύστερα από εκτεταμένα έργα στην πεπαλαιωμένη τεχνική υποδομή.
Επομένως, το κύριο καθήκον που αναλαμβάνει η νέα διοίκηση του Εθνικού Κήπου, υπό τη διεύθυνση ή, έστω, με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, έγκειται στην ολοκλήρωση των ήδη προγραμματισμένων έργων και τη μέριμνα ώστε ο Κήπος να μην περιέλθει στην πρότερη κατάσταση εγκατάλειψης και μαρασμού. Πρόκειται για έναν οργανισμό με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ, ενώ μοναδικός και αποκλειστικός μέτοχος είναι ο Δήμος Αθηναίων. Διοικείται, δε, από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, τυπικά με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων, πρακτικά όμως κάποιο πρόσωπο της δικής του επιλογής.
Η φροντίδα του Εθνικού Κήπου υπήχθη στην Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε. από τη σύστασή της, το 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου αποτελεί μέλος της δεύτερης κατά σειρά διοίκησης στη μικρή μέχρι στιγμής ιστορία της εταιρείας ΟΤΑ, η οποία όμως καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια έναν κήπο που δημιουργήθηκε με προσωπική φροντίδα της βασίλισσας Αμαλίας, πριν από περίπου δύο αιώνες.
protothema.gr/Βασίλης Τσακίρογλου