ΚΡΗΤΗ ΝΕΑ: Μια διαφορετική πομπή σχηματίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Γράντος, της ενορίας Μεγάλης Βρύσης του Δήμου Γόρτυνας.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Δουλγεράκης, οι καβαλάρηδες από τη Μεγάλη βρύση και τα Πρεβελιανά, από το προηγούμενο βράδυ, στόλισαν τα άλογα και ετοιμάστηκαν για την πορεία προς το Γράντος. Το έθιμο που για δεκαετίες πραγματοποιούνταν στο χωριό, αναβίωσε ξανά, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλης βρύσης και Πρεβελιανών και των κατοίκων της περιοχής.
Στην σελίδα “Νταγα” στο Facebook επισημαίνεται για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Γράντος:
Ναος μονόκλιτος βασιλικού ρυθμού του 17ου αιώνα. Συμφωνα με μαρτυριες ο ναος εχει υποστει τουλάχιστον 2 καταστροφες. Απόδειξη ειναι και ο μισογκρεμισμένος κίονας στο εσωτερικό του ναού αριστερα στο ιερο που υποδηλώνει το πρώτο παλαιο κτήριο. Ο ναος γκρεμίστηκε μια φορα σίγουρα επί τουρκοκρατίας μιας και στη περιοχη ηταν ο τουρκικός συνοικισμος ” Γραντος”
Την περιοχη κατοικουσαν οι πιο αιμοβόροι Τούρκοι εξου και το ονομα της περιοχης ΓΡΑΝΤΟΣ γιατι οποιος χριστιανος περνούσε απο εκει γραντιζε ( δηλαδη έβρισκε το μπελα του ) με διαφορους τροπους (παραδείγματος χάριν να βαζουν φωτια στα ξυλα των χριστιανών πανω στο γάιδαρο). Η περιοχή ηταν πλουσια και εύφορη λογω και των άφθονων νερων- πηγων που ειχε γιαυτο η Τουρκοι την ονόμαζαν küçük bahçe ( κουτσουκ μπαξε δηλαδη μικρό περιβόλι). Συμφωνα με την απογραφη του 1900 στο ΓΡΑΝΤΟΣ (οπως το αναφερει) κατοικουσαν 35 Τούρκοι σε 7 οικογένειες και καθόλου χριστιανούς!
Ο ναος ειναι κτισμένος σενα μοναδικο υπερυψωμένο σημείο που εχει ατελείωτη θεα, το κάμπο της Μεσαράς τα χωριά της κατω ριζας και το Κόφινα. Στο σημείο βλεπει κανεις απομιναρια μιας άλλης εποχής με τα μισογκρεμισμένα τουρκικά σπιτια να στεκουν εκει ακομα, και ενα ονομα που θα στοιχειώνει τη περιοχη και θα δηλωνει στις νεες γενιές τι περασαν οι πρόγονοι μας!”
cretalive.gr