Ένωση Αθέων: Η γνωστή ολιγομελής πλην θορυβώδης ομάδα της Ένωσης Αθέων δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει τα αιτήματά της για αποχριστιανοποίηση του ελληνικού σχολείου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.
Με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας απευθύνει επιστολή προς τη νέα Υπουργό Νίκη Κεραμέως ζητώντας νέα εγκύκλιο για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν δικαίωμα απαλλαγής και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό. Επιπλέον παραδίδουν στην Υπουργό «μαθήματα» ερμηνείας του Συντάγματος και συγκεκριμένα της επιταγής για «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» λόγω της δήλωσης της Υπουργού ότι θα εφαρμόσει πιστά τις επιταγές του Συντάγματος.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Θα θέλαμε να σας καλέσουμε να προχωρήσετε, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε έκδοση νέας εγκυκλίου ή/και υπουργικής απόφασης που να εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των μαθητών να απαλλάσσονται από το σημερινό ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών. Η απαλλαγή θα πρέπει να χορηγείται χωρίς ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες και κυρίως, χωρίς παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών καθώς και της νομοθεσίας δεδομένων, σύμφωνα δηλαδή με το Ελληνικό και διεθνές πλαίσιο και δίκαιο για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών καθώς και με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ για συγκατάθεση χρήσης και για ελαχιστοποίηση των δεδομένων.
Επιπλέον, και σχετικά με την πρόσφατη αναφορά σας στην συνταγματική επιταγή ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, θα θέλαμε να τονίσουμε δύο σημεία:
Πρώτο, το ότι ένα παρωχημένο «καθήκον» ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης δεν μπορεί να ανατίθεται σε μια δημόσια παιδεία που φιλοδοξεί να είναι σύγχρονη, χρήσιμη και αποτελεσματική. Πολλώ δε μάλλον όταν παρερμηνεύεται σκόπιμα στο να περιορίζει, την αναφορά σε «παιδεία» του συντάγματος, σε κατήχηση σε συγκεκριμένο δόγμα και μόνο. Γι᾽αυτό άλλωστε και προτείνουμε διαγραφή της σχετικής φράσης από το άρθρο 16 του Συντάγματος στην πρότασή μας για εκκοσμίκευση της Ελληνικής πολιτείας.
Δεύτερο, το ότι η παρούσα συνταγματική επιταγή του άρθρου 16 περί ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης αφορά στην «παιδεία» γενικότερα και όχι στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιείται με μάθημα που θα μεταφέρει γνώσεις με τρόπο κριτικό, πλουραλιστικό και αντικειμενικό, σύμφωνα δηλαδή με την πάγια ορολογία που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις σχετικές αποφάσεις του. Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΔΔΑ, μετά από προσφυγή μας σε αυτό, ήδη εξετάζει αν το ισχύον πρόγραμμα σπουδών του μτθ πληροί αυτά τα κριτήρια».
Τέλος ζητούν συνάντηση με την Υπουργό ώστε να τις εκθέσουν τις προτάσεις τους για «εκκοσμίκευση και εκσυγχρονισμό της παιδείας».
Και δύο σχόλια:
1. Το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά έχει ρυθμιστεί με την ισχύουσα εγκύκλιο Λοβέρδου που αποτέλεσε συμμόρφωση στην τελεσίδικη Απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων. Το δικαστήριο έχει κρίνει οριστικά ότι δεν πρέπει να χορηγείται δικαίωμα απαλλαγής σε οποιονδήποτε μαθητή, περαιτέρω δε ότι για την χορήγηση της απαλλαγής στην αίτηση πρέπει να δηλώνεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Περιττό να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεσμεύουν τη Διοίκηση, εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών στις οποίες επιλεκτικά παραπέμπει η Ένωση Αθέων και οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι η Ένωση Αθέων προσπαθεί να στηρίξει το αίτημά της σε παλαιότερες αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών (π.χ. του 2002 ή του 2008) ενώ στο μεταξύ έχουν εκδοθεί και άλλες αποφάσεις των ίδιων Αρχών με διαφορετικό περιεχόμενο.
2. Είναι τουλάχιστον αστείο να ερμηνεύει τις συνταγματικές επιταγές η Ένωση Αθέων προσπαθώντας μάλιστα να κάνει μαθήματα στην Υπουργό Παιδείας που είναι νομικός! Και επιπλέον, να ζητά ακόμη και αλλαγές στις διατάξεις του Συντάγματος μέσω της επικείμενης διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης για Άρθρα που είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αναθεωρηθούν! Ας είναι. Επιβεβαιώνεται έτσι η σοβαρότητα των αιτημάτων της Ένωσης αυτής και η σημασία που θα πρέπει να αποδίδει κανείς σε αυτά.