ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) ξεκίνησαν στο Ναύπλιο, εν μέσω lock down , με συνδιοργανωτές, τον Δήμο Ναυπλιέων, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την Μητρόπολη Αργολίδας, Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021.
Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (κεκλεισμένων των θυρών) , λόγω του covid-19 ,προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου ,εκπροσωπώντας τον Μακαριωτάτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα. Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής πολιτιστικής ταυτότητος Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης -Αντωνίου, ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος καθώς και ο Ιεροδιάκονος Νικόλαος Μίχος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε στον ιστορικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, το Μνημόσυνο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια και των μελών της Α’ Εθνοσυνελεύσεως της Επιδαύρου από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο. Στη συνέχεια έγινε η Πανηγυρική Ανάγνωση της Διακηρύξεως της Ανεξαρτησίας από την Α’ Εθνική Συνέλευση (Επίδαυρος 1-1-1822) από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Αθανασόπουλο γενικό αρχιερατικό της Μητροπόλεως Αργολίδας.
Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η «Εθνοσυνέλευση των Νέων» η οποία αποτελεί την Εναρκτήρια εκδήλωση των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος τις οποίες έχει προγραμματίσει η Ιερά Σύνοδος για την απόδοση της δέουσας τιμής στους Αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821 το ερχόμενο έτος, οπότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της. Μάλιστα, σημειώνει πως πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες εκδηλώσεις των 261 Συνοδικών και Περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις οποίες έχει προγραμματίσει η Ιερά Σύνοδος για την απόδοση της δέουσας τιμής στους Αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821 το ερχόμενο έτος, οπότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τις πρώτες πολιτειακές πράξεις του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και να εκφράσουν τις απόψεις τους επ’ αυτών, με τη βοήθεια των συντονιστών. Να τονιστεί πως στις εκδηλώσεις συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Ναυπλιέων.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Από τις διαδικτυακές διευθύνσεις
– www.ekklisia1821.gr,
– www.facebook.com/ekklisia1821,
– www.twitter.com/ekklisia1821