ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ: Ολοκληρώθηκαν οι άμεσες εργασίες υποστύλωσης μέσα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, ο οποίος κινδύνευε άμεσα από κατάρρευση ,Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. Το ιστορικό μνημείο με ο πέρας του χρόνου είχε υποστεί σοβαρές φθορές στο εσωτερικό του αλλά και στην δομή του.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άμεσων μέτρων υποστύλωσης στο εσωτερικό τμήμα του μνημείου από το ΥΠΠΟΑ. Την αναστήλωση του έργου είχε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. προσδοκεί να υλοποιηθούν κι οι μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του παραπλεύρως υφισταμένου ενετικού κτιρίου, δίπλα στο ναό. O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Τούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Τουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Ορθοδόξους.
O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας».
Στο ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Το ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Κυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Mαρτίου του 1832. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας. O νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Aντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Την εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο μητροπολιτικός ναός του Ναυπλίου.
Νότια της εκκλησίας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κτίριο, που χρονολογείται την εποχή της Πρώτης Eνετοκρατίας, όπως και η εκκλησία. Είναι διώροφο και περιβάλλει σε σχήμα Γάμα το ναό. Γύρω στα 1712, εδώ θα πρέπει να λειτουργούσε βενετσιάνικο θρησκευτικό εκπαιδευτήριο, ενώ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις, όπως τυπογραφείο ή κατοικία ορφανών. Γνωρίζουμε ότι το 1824 στέγασε το Υπουργείο Παιδείας και το 1830 το Ελληνικό Σχολείο.
Ο ναός θα λειτουργήσει κανονικά την 25 Μαρτίου 2022.