Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ – «Άνοιγμα» για σχέσεις καλής γειτονίας έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρθηκε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η παραμέληση των συντηρήσεων από την Τουρκία. Κατά τα άλλα …όλα καλά!
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, υποστήριξε πως όπως τα αδέρφια έτσι και οι δύο χώρες που έχουν κοινά είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι τόσο μεγάλα έτσι ώστε να μην μπορούν να ξεπεραστούν.
«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να λυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως: «Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».
Τόνισε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.
«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.
Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία.
«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.
«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.
Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την επιθυμία του να προωθηθεί αυτή η θετική σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. “Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αποκάλυψε ακόμη ότι επήλθε συμφωνία να αυξηθεί το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ. “Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα”, σημείωσε ακόμη.
«Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για “τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία”, τις οποίες χαρακτήρισε “δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου”, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση της “τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη”.
Η απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν και το χειροκρότημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητη τη συγκεκριμένη αναφορά του Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Λωζάνη καθορίζει πως η μειονότητα είναι μουσουλμανική.
«Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες, ο προσδιορισμός ως μουσουλμανική μειονότητα καθορίζεται από τη Λωζάνη. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Να διαβεβαιώσω όλους τους μουσουλμάνους και εσάς, πως σε αυτή την κατεύθυνσή θα δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση νυχθημερόν».
Νωρίτερα, στις 11:30, ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με χειραψία στην είσοδο του κτηρίου.
Κατά τις δηλώσεις τους που έλαβαν χώρα μπροστά στις κάμερες, η Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων πως “τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τόνισε πως “θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».
Φωτό: Eurokinissi