«Mήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία» χαρακτήρισε Νικόλαος Βούτσης την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.
Σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για “συντηρητικές νοοτροπίες οι οποίες γίνεται προσπάθεια από ορισμένες πλευρές να επιβληθούν”.
Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά σήμερα σχέση Εκκλησίας Κράτους ο κ. Βούτσης είπε ότι «έχει τεθεί πολλές φορές το δίλημμα για την Ελλάδα αν θα είναι μια Ελλάδα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» και συντηρητικής αναδίπλωσης σε όλες τις εκφάνσεις, και τα εθνικά ζητήματα και τη σχέση κράτους-εκκλησίας ή θα είναι πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει».
[irp posts=”411384″ name=”Συμβούλιο της Επικρατείας: Με 20-5 η απόφαση για τα Θρησκευτικά”]
Σημείωσε δε πως «αυτό το δίλημμα μπαίνει και ξαναμπαίνει με χίλιες δυο μορφές και αφορμές, τέθηκε κι εχθές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ». Ο Ν. Βούτσης τόνισε πως η απόφαση είναι «προφανώς ένα σήμα, ένα μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης σε ένα κεντρικό ζήτημα στο οποίο η πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκπαίδευση και όχι την κατήχηση στα σχολεία». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής πήγε ένα βήμα πιο πέρα την κριτική του: «Είναι προφανές πως από κύκλους της εκκλησίας και ένα μέρος της ηγεσίας της αυτό δεν γίνεται αντιληπτό. Γι’ αυτό παρακινούν και ενεργοποιούν και τη δικαστική βούλα η οποία εν προκειμένω με έναν πάρα πολύ σαφή αναχρονιστικό λόγο και τρόπο έθεσε τη δικιά της σφραγίδα σε μια εκσυγχρονιστική και άκρως αυτονόητη προσπάθεια πολιτικής η οποία είχε υπάρξει από το υπουργείο Παιδείας και από τον τότε υπουργό κ. Ν. Φίλη».