ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Επικίνδυνη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο τρίγωνο Κρήτη – Κύπρος – Καστελλόριζο. Το ζήτημα της οριοθέτησης νέων ΑΟΖ έχει συζητηθεί, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ, λένε οι πληροφορίες από την Κύπρο.
Με αδιαπραγμάτευτο στόχο να εγκριθεί λίστα κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, αναλόγως της τουρκικής στάσης, μεταβαίνουν στο Βερολίνο για τη σύνοδο Gymnich, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας.
Οι πολύωρες διαβουλεύσεις που είχαν στη Λευκωσία κλείδωσε τη διπλωματική εκστρατεία των ημερών που έπονται από σήμερα μέχρι και την άτυπη σύνοδο της Γερμανίας.
Πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive από την Κύπρο, αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένει κατάλογο αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που επιβλήθηκαν για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων και στη νομική οντότητα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αλλά και σε κρατικούς αξιωματούχους.
Τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί εναντίον δύο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας μάλλον λειτούργησαν κατευναστικά, αντί αποτρεπτικά, έστω και αν σημειολογικά η Λευκωσία είχε να λέει για την πρώτη φορά που η Ε.Ε επέβαλλε κυρώσεις σε υποψήφιο κράτος μέλος.
Παράλληλα, και ίσως κάπου εδώ να κρύβεται η είδηση, θα προσκληθούν όλες οι χώρες της περιοχής με τις οποίες η Κύπρος δεν οριοθέτησε ΑΟΖ για να το πράξουν και μέσα σε αυτό θα είναι και η Ελλάδα.
Το ζήτημα έχει συζητηθεί, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ. Αν αυτό είναι η συντήρηση ή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, δεν είναι κάτι που διασαφηνίζεται αυτήν τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.
Το Παρίσι, σε αντιδιαστολή με το Βερολίνο, δείχνει να τραβάει το σκοινί και να επιμένει στη λογική της σκληρής αντίδρασης, αντί του κατευνασμού.
Χθες, στον Πρωταρά επανεμφανίστηκε, η γαλλική φρεγάτα τελευταίας γενεάς Λα Φαγιέτ, συνοδευόμενη μάλιστα από ακταιωρό του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού.
Παρουσία που θεωρείται και ως επίδειξη σημαίας, τουλάχιστον από τη Γαλλία, μετά την επίμονη τακτική της Αγκυρας να ανανεώσει την παράνομη navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ανήκει στη γαλλικών συμφερόντων ΤΟΤΑΛ.
Είναι προφανές ότι η Γαλλία αποτελεί, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή – ίσως μαζί με την Αυστρία – την καλύτερη σύμμαχο των εθνικών συμφερόντων.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών κατέδειξε ότι η Γερμανία συνεχίζει στην ίδια γραμμή και σταμάτησε την έκδοση καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος.
Διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο έλεγαν ότι αυτό που φοβίζει πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι να πάνε σε μια αμφιβόλου ποιότητας και βιωσιμότητας, πάνω από όλα, εκτόνωση της κρίσης, μόνο και μόνο γιατί η Γερμανία δεν θέλει να σκάσει η βόμβα στα χέρια της.
Η λογική της αποτροπής, που είχε αναπτυχθεί τέλη Ιουλίου, δυστυχώς ανατράπηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το Oruc Reis παρά την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου να προχωρεί κανονικά σε έρευνες και να προκαλεί τα πρώτα τετελεσμένα γκρίζων ζωνών.
Παρά το πιεστικό των εξελίξεων, στις Βρυξέλλες δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρέπεμψε σε ειδική σύνοδο για τη Μεσόγειο τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα θα συζητήσουν μόνο για τη Λευκορωσία.
Η μία μετά την άλλη οι ξένες δυνάμεις στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή.
Η κατάσταση μοιάζει πλέον… εμπόλεμη, με τις ηγεσίες να επιδίδονται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, διαμορφώνοντας συμμαχίες με στόχο να πάρουν κομμάτι από την ενεργειακή πίτα.
Εκτός από τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται γύρω από το Oruc Reis, η Γαλλία έχει στείλει εδώ και μέρες γαλλικές φρεγάτες στην Κύπρο αλλά και το θηριώδες ελικοτεροφόρο της, το οποίο βρίσκεται ανοιχτά του Λιβάνου.
Επίσης, από την Τρίτη (18/08) βρίσκεται στην Κρήτη το αμερικανικό υπερπλοίο, Hershel “Woody” Williams, που βρίσκεται στη ναυτική βάση της Σούδας, ενώ νότια της Κρήτης πλέει το ρωσικό πλοίο που χρησιμοποιείται κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στόχο έχει τη συλλογή πληροφοριών.
Οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον ιδιαιτέρως λεπτές και επικίνδυνες με τον συνωστισμό τόσων δυνάμεων στην περιοχή. Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος αυξάνονται όπως είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός ενώ η ανησυχία υπήρξε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γερμανίδα ομόλογο του.
Το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με την Άγκυρα να εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές των ελληνικών δυνάμεων, καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
#BREAKING #INFORMATION: According to information, the #EEZ agreement between #Greece and #Cyprus is ready'(on the table). Whether it is activated or not depends more on the sanction demands made by Greece on the #EU against #Turkey. The poker game is now open. pic.twitter.com/74KFFHFRTE
— Alert Channel (@AlertChannel) August 18, 2020
Πηγή: newsbomb.gr