Μητσοτάκης: Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί κανενός είδους τετελεσμένο από την Τουρκία», στη συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.
Ερωτηθείς από τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, για το κατά πόσο η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «συμβαδίζουν» με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
«Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του ανοιχτού διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστάμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας», συνέχισε.
«Δεν θα δεχθούμε κανενός είδους τετελεσμένο από την Τουρκία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αντιμετωπίσαμε μια ξεκάθαρη εργαλειοποίηση του προσφυγικού προβλήματος τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία ανοιχτά και δημόσια ώθησε, διευκόλυνε και ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στα ελληνικά σύνορα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η θέση της Αθήνας τότε ήταν σαφής. Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας με τη στήριξη της ΕΕ και καλέσαμε την Τουρκία να επιστρέψει στο πνεύμα της συμφωνίας του 2016 για τη μετανάστευση, αντί της εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων» σημείωσε.
«Δυστυχώς η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, έχουμε ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα καθημερινά με εξαιρετικά επικίνδυνες (σ.σ. για την ασφάλειά τους) λέμβους».
Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον πρωθυπουργό αφορούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση για την «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», αλλά αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι πιθανή η επίτευξη του στόχου της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, λαμβάνοντας υπόψη και την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει momentum, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στη θετική άποψη που υπάρχει στη βρετανική κοινή γνώμη για το θέμα.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θέλει να αναφέρεται στο ζήτημα με τη σωστή ορολογία, κάνοντας λόγο για «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και όχι «επιστροφή», και επισήμανε ότι «υπάρχει καλύτερη κατανόηση» για το θέμα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει περισσότερα δημοσίως.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:
Στις μεταρρυθμίσεις, τη μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.
Όπως τόνισε, δε, με οδηγό την ανάπτυξη, η Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση από τη χώρα μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιό του να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023».
cnn.gr