ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και μήνυμα στην Ε.Ε. από τον πρωθυπουργό
Του Γιάννη Παπανικολάου
Με αιχμή τους πρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές στη χώρα του, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία αντίδραση της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την καθιερωμένη του ανασκόπηση για την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.
Μιλώντας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σοβαρή αναταραχή» την εμπορική πολιτική του Τραμπ και υπογράμμισε πως η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία για τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου. «Θα παλέψουμε να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νέα εποχή για τα εξοπλιστικά – «Ασπίδα του Αχιλλέα» με 25 δισ. ευρώ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα έως το 2037 φτάνει τα 25 δισ. ευρώ, ενώ ειδική μνεία έγινε στο εμβληματικό σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα», έναν πολυεπίπεδο θόλο προστασίας που θα καλύπτει από drones μέχρι πυραυλικές απειλές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις ενισχύσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με αυξήσεις στις αποδοχές, λύσεις στο οικιστικό πρόβλημα, καθώς και αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, όπως η απόκτηση δεξιοτήτων και η εξέταση εθελοντικής στράτευσης γυναικών.
Αυξήσεις μισθών και επιδομάτων – Στήριξη μέσω της ανάπτυξης
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, με στόχο τα 950 ευρώ έως το 2027, αποτέλεσε κεντρικό σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πάνω από το 53% των εργαζομένων αμείβεται σήμερα με πάνω από 1.000 ευρώ, έναντι μόλις 36% το 2019.
Επίσης, στη ΔΕΘ του 2025 θα ανακοινωθεί νέο μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας και τους ένστολους. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με ειδική αναφορά στη μείωση του κόστους από τις μεταγωγές κρατουμένων χάρη στις ψηφιακές τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια.
Ανάπτυξη και ανεργία – Προγράμματα της ΔΥΠΑ για ευάλωτες ομάδες
Με το ποσοστό ανεργίας να έχει μειωθεί στο 8,6%, από 17,5% το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων 17 ετών. Αναφέρθηκε στη συμβολή της ΔΥΠΑ με νέα προγράμματα για ανέργους άνω των 55 ετών και 100% κάλυψη έως 750 ευρώ μισθό, καθώς και στη μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, που πλέον σχετίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές και συνοδεύεται από επιπλέον παροχές.
Πρωτοβουλίες σε ενέργεια, τεχνητή νοημοσύνη και πανεπιστημιακά παραρτήματα
Στη Δυτική Μακεδονία, η νέα εποχή μετά τον λιγνίτη συνοδεύεται από επενδύσεις της ΔΕΗ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνητή νοημοσύνη και data centers. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης να προσελκύσει παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με διαδικασίες αξιολόγησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Τα παιδιά μας μπορούν πλέον να σπουδάζουν στην Ελλάδα, σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού και να αποκτούν ισχυρά πτυχία με διεθνή αναγνώριση», τόνισε.
Νέες κοινωνικές δράσεις και ψηφιακές διευκολύνσεις
Ανάμεσα στις ανακοινώσεις ήταν η επέκταση του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ, η δυνατότητα για καθημερινές αιματολογικές εξετάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς και η δημιουργία 11 νέων πλωτών ασθενοφόρων για νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα, προχωρά η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης από πολίτες, με πλήρη αξιοποίηση των διαλειτουργικών συστημάτων του Δημοσίου.
Τέλος, μέσω της ενιαίας ψηφιακής ταυτότητας και του μοναδικού Προσωπικού Αριθμού Πολίτη, το κράτος υπόσχεται ακόμη λιγότερη ταλαιπωρία και γρηγορότερη εξυπηρέτηση σε κάθε επαφή των πολιτών με το Δημόσιο.