ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με φόντο τις επιπτώσεις από την αιφνιδιαστική επιβολή δασμών από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά προϊόντων από την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το πρωί της Δευτέρας τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα την αντίδραση της Ελλάδας.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει αποσπασματικές κινήσεις. «Η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μία ενιαία αντίδραση, ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, στο επίπεδο των 27», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ.
Η αντίδραση της κυβέρνησης έρχεται μετά την επιβολή υψηλών τελωνειακών δασμών από τον Τραμπ, που αγγίζουν έως και το 40% σε ευρωπαϊκά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αμερικανικής παραγωγής. Αν και οι άμεσες ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι περιορισμένες – περίπου 5% του συνόλου – το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο ενδέχεται να πλήξει σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία, και κατ’ επέκταση την ελληνική.
Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Η ατζέντα της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ περιελάμβανε παρεμβάσεις που αφορούν τις υποδομές, τις εξαγωγές και τη συνολική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε σενάρια για τον περιορισμό του κόστους σε κρίσιμους τομείς, όπως οι πρώτες ύλες και οι μεταφορές, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να παραμείνει ελκυστικός προορισμός επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα, ενόψει και των επικείμενων αξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ε.Ε.: Στάση αναμονής και ατολμία
Στην πράξη, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη. Παρότι οι δασμοί Τραμπ πλήττουν το σύνολο των κρατών-μελών, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για κοινά αντίμετρα ή ενιαία διπλωματική στάση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμπορίου δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ενώ πίσω από τις κλειστές πόρτες διακινούνται διαφορετικά σενάρια για περιορισμένες ή στοχευμένες απαντήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει με ομολόγους του από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μίνι συμμαχίας που θα πιέσει για συντονισμένη στάση. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ενδεχόμενη ατολμία της Ε.Ε. θα στείλει μήνυμα αδυναμίας στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας τις προστατευτικές πολιτικές παγκοσμίως.
Επιπτώσεις στις αγορές και τις τιμές
Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 2,3% μετά την ανακοίνωση των δασμών, ενώ ανάλογες πιέσεις δέχτηκαν και ευρωπαϊκοί δείκτες. Στον αγροτικό τομέα επικρατεί ανησυχία, ειδικά στους κλάδους του ελαιολάδου, των φρούτων και των γαλακτοκομικών, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εξαγωγές προς ΗΠΑ και να δουν πτώση τιμών.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διεθνή αβεβαιότητα και την ανάγκη για εσωτερική σταθερότητα. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες».
Η συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου η ελληνική πλευρά θα επιμείνει για μία φωνή απέναντι στον νέο κύκλο οικονομικού απομονωτισμού που προωθεί η Ουάσινγκτον .