Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά γνωρίζουν καλά ότι μία είναι η επιλογή που έχει απομείενει: ενεργειακό εμπάργκο στη Μόσχα. Μπορούν να το κάνουν;
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το απέκλεισε.
Την ίδια ώρα οι New York Times θέτουν το ερώτημα: «Μήπως μας την έφερε ο Πούτιν»;
Το ερώτημα θέτει ο Μπρετ Στίφενς ο οποίος σε σε άρθρο γνώμης γράφει:
«Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θέλησε ποτέ να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία. ΄Οτι εξαρχής οι πραγματικοί του στόχοι ήταν ο ενεργειακός πλούτος της στα ανατολικά, όπου βρίσκονται τα δεύτερα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα της Ευρώπης σε φυσικό αέριο μετά από αυτά της Νορβηγίας.
Ας θυμηθούμε τις εδαφικές προσαρτήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία που διαθέτει τεράστια θαλάσσια κοιτάσματα ενέργειας και τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ όπου βρίσκεται μέρος ενός τεράστιου σχιστολιθικού κοιτάσματος, καθώς και την προσπάθεια του Πούτιν να ελέγξει σχεδόν όλη την ακτογραμμή της Ουκρανίας».
Αν όλα αυτά συνδυαστούν, γράφει ο Στίφενς, τότε
«θα έχουμε ένα σαφές περίγραμμα των στόχων του Πούτιν. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για την επανένωση του ρωσόφωνου κόσμου όσο για τη διασφάλιση της ενεργειακής κυριαρχίας της Ρωσίας…Αν η ανάλυση αποδειχτεί σωστή, τότε ο Πούτιν κάθε άλλο παρά μοιάζει με τον ηττοπαθή που κάνει λάθος υπολογισμούς, όπως τον θέλουν οι επικριτές του».
Γερμανός υπουργός Οικονομικών: Ζητά νέες κυρώσεις αλλά όχι εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην πόλη Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, έκανε λόγο για «τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί» και ζήτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Απέρριψε ωστόσο εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.
«Ακολουθούμε μια στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο, αλλά όχι άμεσα (…) τα επόμενα βήματα αφορούν το πώς δεν θα εκτεθεί η ενεργειακή μας υποδομή στη ρωσική αυθαιρεσία, στα χέρια των ρώσων ιδιοκτητών, όπως η Gazprom και η Rosneft. Πρέπει αυτό να επιλυθεί, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια εφοδιασμού – και για την Πολωνία. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Η Γερμανία, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, έχει σημειώσει σε αυτό πρόοδο. Θέλουμε να απεξαρτηθούμε πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα. Από τον τελευταίο, προβλέπεται απεξάρτηση έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ από το πετρέλαιο έως το τέλος του 2022», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας έμμεσα στην υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, λόγω των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης ενδεχόμενου εμπάργκο εισαγωγής ρωσικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Rosneft είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια διυλιστηρίου στην περιοχή Σβεντ του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας, από όπου τροφοδοτείται η ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και η δυτική Πολωνία, με βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη.
Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε πάντως να αυστηροποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με μια πέμπτη δέσμη μέτρων, για την οποία μίλησε νωρίτερα απόψε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι νέες κυρώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, να έρθουν «γρήγορα, εντός της εβδομάδας» και θα περιλαμβάνουν «προσωπικές κυρώσεις εναντίον και άλλων ατόμων από το καθεστώς Πούτιν, ενώ θα αφορούν και τεχνικά αγαθά». Αναμένεται επίσης να εξεταστούν και ενδεχόμενες κυρώσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική αγορά. «Οι δολοφονίες, τα εγκλήματα πολέμου που έχουμε δει τώρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει εκεί», δήλωσε, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις. «Ο Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο. Αυτό οφείλεται στις κυρώσεις, στις παραδόσεις όπλων και στον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών. Μπορεί ακόμη να κερδίζει μάχες. Αλλά η υπόθεση ότι υπηρέτησε τη Ρωσία προκειμένου να βγει από τον πόλεμο ισχυρότερη, αποκλείεται», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα. «Θα κάνουμε τα πάντα, εκτός από το να εμπλακούμε στον πόλεμο», τόνισε.
militaire.gr