«Θα θέλαμε, από όσους μπορούν, να διαμορφώσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε αυτά που υποστήριξαν και να μας τις στείλουν. Αυτό, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Κρατάω την πρόταση αρκετών από εσάς να υπάρξει μία συνάντηση, έτσι ώστε να αρχίσουν να γεφυρώνονται οι αντιθέσεις, διότι αυτό που κατάλαβα είναι ότι πηγαίνουμε σε ακρότητες της μίας ή της άλλης πλευράς, αγνοώντας τη δυνατότητα να βρεθεί στη μέση μία λύση.
Καμιά φορά πηγαίνουμε στα άκρα. Γενικεύουμε και κάνουμε απόλυτες διατυπώσεις. Όταν, λοιπόν υπάρξουν πρωτοβουλίες και από εσάς τους ίδιους να ανταλλαγούν συγκεκριμένες προτάσεις και με τις Μονές, οι οποίες να υποβληθούν στο υπουργείο, θα βοηθήσει πολύ στη διαδικασία. Αυτό που ακούσαμε βοήθησε πολύ».
Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου μετά από 4 και πλέον ώρες κατάθεσης απόψεων στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις στα Μετέωρα.
Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, προκειμένου να παραστεί στην δημόσια διαβούλευση σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα, εναντίον του οποίου έχουν ταχθεί φορείς, επαγγελματίες και συλλογικότητες στην Καλαμπάκα και το Καστράκι.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας που επικρατεί στην περιοχή ήταν η μαζική συμμετοχή στην διαβούλευση (από τις 7 το απόγευμα, οπότε ξεκίνησε μέχρι τις 11 το βράδυ που ολοκληρώθηκε υπήρχαν όρθιοι στο Εργατικό Κέντρο).
Τη διαβούλευση διοργάνωσε η Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοινώθηκε ότι θα είναι δημόσια και ανοιχτή. Παρά ταύτα η υπουργός ζήτησε λίγο μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Καλαμπάκας κ. Σινάνη, που ακολούθησε της δικής της εισαγωγικής τοποθέτησης να αποχωρήσουν οι τηλεοπτικές κάμερες, «για να γίνει πολιτισμένη συζήτηση».
Οι κάτω
Από όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη έγινε φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και σίγουρα διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ δύο πλευρών, εκείνης των Μονών και εκείνης του απλού κόσμου.
Από τους φορείς (εμπορικός σύλλογος, επαγγελματίες τουρισμού, σύλλογος μικροπωλητών, Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας, Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας κ.λπ.) και τους πολίτες που τοποθετήθηκαν επισημάνθηκε ότι:
θα πρέπει οι νόμοι και οι κανόνες να ισχύουν για όλους ο ίδιο, ζητήθηκε να γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πριν υπογραφεί το συγκεκριμένο ή οποιοδήποτε άλλο Προεδρικό Διάταγμα από την υπουργό επισημάνθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή (Καλαμπάκα, Καστράκι, Βλαχάβα) ο νόμος 2351/95 που καθορίζει την ιερότητα του χώρου κατήγγειλαν την μονομερή σύνταξη του Π.Δ., υπό την έννοια ότι εξυπηρετεί μόνο τις Μονές κατήγγειλαν πολεοδομικές εργασίες στα μοναστήρια(παραδίδοντας στην υπουργό και σχετικό φωτογραφικό υλικό) τα οποία υπάρχουν σε αδόμητη ζώνη, την ίδια ώρα που ο όποιος απλός πολίτης έχει επιπτώσεις εάν επιχειρήσει να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε δική του ιδιοκτησία
προχώρησαν σε καταγγελίες για την υπεύθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλίας Μαντζανά,(σε σημείο που η συντονίστρια της διαδικασίας, δημοτική σύμβουλος κ. Πέρυ Χαρτοπούλου να τη ρωτήσει εάν θέλει να τοποθετηθεί) για την οποία τόνισαν πολλές φορές ότι λειτουργεί με τρόπο που να εξυπηρετεί μόνο τα μοναστήρια τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης κανόνων, που θα ισχύουν όμως για όλους διεκδίκησαν να μπορούν να προχωρούν σε αθλητικές δραστηριότητες και αναρρίχηση στην δημόσια γη των Μετεώρων, με τρόπο που να μην διαταράσσεται η μοναστική ζωή έβαλλαν κατά του δημάρχου Καλαμπάκας, επισημαίνοντας ότι αγνοεί την τοπική κοινωνία και λειτουργεί με τρόπο που να εξυπηρετεί μόνο τις Μονές κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή που δεν φροντίζει για την καθαριότητα του χώρου των Μετεώρων και τον καθαρισμό των μονοπατιών, ώστε να είναι επισκέψιμα τόνισαν την αναγκαιότητα χαρτογράφησης της περιοχής
την αναγκαιότητα σύστασης φορέα διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο του κηρυγμένου από την UNESCO παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Επίσης, δήλωσαν ότι τα μοναστήρια ως αρχαιολογικοί χώροι και οι βράχοι των Μετεώρων εν γένει κινδυνεύουν από τον μαζικό τουρισμό (τον οποίο επιδιώκουν οι Μονές, οι οποίες εισπράττουν αντίτιμο εισόδου από αλλοδαπούς τουρίστες) και όχι από τον εναλλακτικό τουρισμό και τις αθλητικές δραστηριότητες.
Επιπρόσθετα, εκφράστηκαν απόψεις και για εμπορικές δραστηριότητες εντός των Μοναστηριών, «τα οποία δεν προμηθεύονται τα προς πώληση προϊόντα από βιοτεχνίες της Καλαμπάκας, αλλά από συγκεκριμένη βιομηχανία της πρωτεύουσας μόνο». Τέλος, πολίτες ζήτησαν να μπορούν να περπατούν στα μονοπάτια των βράχων, παράγοντες του τουρισμού να κινηματογραφούν το τοπίο, για να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους, αναρριχητές ζήτησαν να μπορούν να κάνουν αναρρίχηση σε βράχους που απαγορεύει το Π.Δ. αποδυναμώνοντας την αντίστοιχη δραστηριότητα σε ποσοστό 80%, όπως οι ίδιοι σημείωσαν.
[irp posts=”365165″ name=”Ιερά Μονή Βαρνάκοβας: Εκκληση για βοήθεια”]
Οι πάνω…
Της συμμετοχής της υπουργού στη διαβούλευση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας προηγήθηκε (νωρίς το μεσημέρι) επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Το Ηγουμενοσυμβούλιο παρέδωσε υπόμνημα στην υπουργό, στο οποίο γίνεται λόγος για «οργανωμένη και συστηματική εκπόνηση του Π.Δ.» από την πλευρά του υπουργείου, ενώ το χαρακτηρίζουν «ουσιώδους σημασίας» για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και εν γένει προστασίας του αγιομετεωρίτικου χώρου.
Όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην σύσκεψη και από τον νομικό σύμβουλο των Μονών καθώς και από μέλη του συλλόγου Μετεώρων «Λιθόπολις».
Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, η παράνομη υπαίθρια κατασκήνωση, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η παράνομη χρήση και εμπορευματοποίηση της εικόνας της περιοχής, οι παράνομες κινηματογραφήσεις, ο ανεμοπτερισμός, οι αλλεπάλληλες πτήσεις ποικίλων μη επανδρωμένων πτητικών μέσων (drones), η ανεξέλεγκτη και χωρίς όρια και κανόνες άσκηση extreme sports. Μάλιστα, από την πλευρά του συλλόγου «Λιθόπολις» έγινε λόγος ακόμη και για γυμνισμό στα Μετέωρα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η άποψη περί της αναγκαιότητας επίσημης θέσπισης των απαγορεύσεων που επιχειρεί να θέσει το Προεδρικό Διάταγμα. Επισημάνθηκε η ησυχαστική και νηπτική παράδοση των ορθοδόξων μοναχών, πολλοί εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους αγίους της εκκλησίας, τόνισαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα επιχειρεί να θέσει κανόνες στις ασάφειες του νόμου περί ιερότητας του χώρου, που ψηφίστηκε το 1995, επικαλέστηκαν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων που επικυρώνει το σκεπτικό των Μονών, μέσω της οποίας απαγορεύτηκε η διοργάνωση παγκόσμιου φεστιβάλ σχοινοβασίας (οι μονές κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του διοργανωτή), τόνισαν την ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και της μοναστικής κοινότητας.
Τέλος, ευχαρίστησαν την υπουργό για την επίσκεψή της και τόνισαν πολλές φορές ότι είναι η μόνη υπουργός Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια που επισκέπτεται τα Μετέωρα.
Ειρηνική διάθεση
Την ανάγκη ειρηνικής διάθεσης και από τις δύο πλευρές τόνισε στην αρχική της εισήγηση η υπουργός Πολιτισμού. Επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ιερότητα του χώρου και το φυσικό κάλλος της περιοχής και προέβλεψε ότι με καλή διάθεση και συζήτηση μπορεί να βρεθεί λύση.
Πριν τη σύσκεψη η υπουργός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όπου την υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία των Μοναχών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος, ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Κονιόρδου για την επίσκεψη και τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ιερότητας του χώρου.
Η κ. Κονιόρδου παρέμεινε επί μακρόν στην Ιερά Μονή, συνομίλησε με τις Μοναχές και τον Μητρπολίτη και δέχθηκε πλήθος δώρων, όπως βιβλία, πίνακες, κ.α.
Ανοίγει το Μουσείο
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της κ. Κονιόρδου ήταν το … κλειστό επί του παρόντος μουσείο της Θεόπετρας. Άνοιξε σήμερα, μόνο για μία ημέρα προκειμένου να ξεναγηθεί η υπουργός από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κρυσταλία Μαντζανά. Η κ. Κονιόρδου τόνισε ότι πρόκειται για έναν μικρό αλλά πολύ σημαντικό χώρο και εξήγγειλε την πρόσληψη τριών μονίμων φυλάκων, ώστε από το χειμώνα το μουσείο να λειτουργήσει ξανά.
Στον χώρο του Μουσείου ανέμενε την υπουργό και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Θεόπετρας, μέλη του οποίου παρέδωσαν υπόμνημα για την άμεση επαναλειτουργία του μουσείου και του σπήλαιου της Θεόπετρας.