ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Ανακοινώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων.
Μεταξύ άλλων, ο Σάββας Χιονίδης, άλλοτε βουλευτής Πιερίας θα βρεθεί στο Εσωτερικών και ο πρώην βουλευτής Τάσος Γαϊτάνης στο Ανάπτυξης.
Ο Νίκος Παπαιωάννου στο Παιδείας, άλλοτε πρύτανης του ΑΠΘ στο Παιδείας και υποψήφιος με ΝΔ στο Επικρατείας. Οι ΓΓ του Προστασίας του Πολίτη μετακόμισαν στο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Παναγιώτης Στάθης που πάει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαίρει της εκτίμησης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παλιός αξιωματικός ΕΛΑΣ. Στο Εσωτερικων ο Δημήτρης Κάρναβος, άλλοτε δήμαρχος Καλλιθέας.
Στο Εργασίας φεύγει η Άννα Στρατινάκη και αναλαμβάνει ο Νίκος Μηλαπίδης διευρυμένες αρμοδιότητες. Η Άννα Στρατινάκη θα προταθεί για τη θέση της Συνηγόρου του Καταναλωτή, αντί του Λευτέρη Ζαγορίτη που έληξε η θητεία του. Επιστρατεύεται από το ΝΑΤ ο Κώστας Τσαγκαρόπουλος στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στο Κοινωνικής Συνοχής ο Κωνσταντίνος Γλούμης από τον ΟΠΕΚΑ. Η Ζέφη Δημαδάμα αντικαθίσταται στην Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο Ανάπτυξης μετακομίζει από το Μετανάστευσης η διαχρονική συνεργάτης του Τάκη Θεοδωρικάκου Στελλίνα Σιαράπη. Μετακομίζει εσωτερικά η Βίκυ Λοίζου. Από το ΥΠΟΙΚ στο Εξωτερικών ο Δημήτρης Σκάλκος και μετακομίζει εσωτερικά η Μάιρα Μυρογιάννη. Στο Δικαιοσύνης στη θέση του Πάνου Αλεξανδρή ο Πελοπίδας Λάσκος. Αξιοποιούνται γαλάζια στελέχη όπως η Κατερίνα Οικονόμου στο ΥΠΟΙΚ και η Κατερίνα Πατσιογιάννη στο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε, οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.
Αλλαγές υπάρχουν στο 1/3 από τις Γενικές Γραμματείες, σε 25 συνολικά, με τις 6 να είναι μετακινήσεις. Με το νέο σχήμα δημιουργείται μια πιο ισχυρή οργανωτική δομή στον πυρήνα της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των προσώπων στο νέο σχήμα των Γενικών Γραμματέων, είναι γυναίκες.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν νέες ευκαιρίες σε πρόσωπα, επιβραβεύτηκε η προσπάθεια, ενώ για τους Γενικούς Γραμματείς που αποχωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπό τους, για το έργο που έχουν επιτελέσει.
Αναλυτικά, οι νέοι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία:
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ: Βασιλική Παντελοπούλου
Γενική Γραμματεία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης: Κατερίνα Οικονόμου
Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ: Γιώργος Ζερβός
Εξωτερικών
Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας: Δημήτρης Σκάλκος
Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας: Μάιρα Μυρογιάννη
Εσωτερικών
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης: Γιάννης Φουστανάκης
Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας: Δημήτρης Κάρναβος
Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης: Σάββας Χιονίδης
Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς: Νίκος Χρυσάκης
Παιδείας, Θρησκευμάτων και ΑΘλητισμού
Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης: Όλγα Καφετζοπούλου
Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης: Νίκος Παπαϊωάννου
Υποδομών και Μεταφορών
Γενική Γραμματεία Μεταφορών: Δέσποινα Παλιαρούτα
Ανάπτυξης
Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων: Στελίνα Σιαράπη
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας: Τάσος Γαϊτάνης
Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας: Βίκυ Λοΐζου
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων: Νίκος Μηλαπίδης
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος
Προστασίας του Πολίτη
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης: Παναγιώτης Στάθης
Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής: Αρίστος Περρής
Δικαιοσύνης
Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης: Πελοπίδας Λάσκος
Μετανάστευσης και Ασύλου
Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μάνος Λογοθέτης
Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο: Δήμητρα Λυγούρα
Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής: Κωνσταντίνος Γλούμης
Γενική Γραμματεία Ισότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κατερίνα Πατσογιάννη
Τουρισμού
Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Βάσια Κουτσούκου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ οι άλλαγες έχουν αρκετές αιτίες!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων για διάφορους λόγους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους έγιναν αυτές οι αλλαγές:
1. Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης: Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Με νέους, ικανούς και έμπειρους Γενικούς Γραμματείς, η κυβέρνηση προσδοκά τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των υπουργείων. Αυτή η κίνηση αντανακλά την πρόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος.
2. Ανανέωση Προσωπικού: Η ανανέωση του προσωπικού με νέα πρόσωπα συμβάλλει στην εισαγωγή φρέσκων ιδεών και νέας ενέργειας στα υπουργεία. Η παρουσία νέων στελεχών μπορεί να φέρει καινοτόμες προσεγγίσεις και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
3. Ισότητα των Φύλων: Ένα σημαντικό στοιχείο των αλλαγών είναι η ενίσχυση της ισότητας των φύλων στις ηγετικές θέσεις. Με το 40% των νέων γενικών γραμματέων να είναι γυναίκες, η κυβέρνηση δείχνει τη δέσμευσή της στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στη δημόσια διοίκηση.
4. Ανταπόκριση στις Προκλήσεις: Οι αλλαγές αυτές έγιναν για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η υγειονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση. Νέοι Γενικοί Γραμματείς με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς μπορούν να προσφέρουν πιο αποτελεσματικές λύσεις.
5. Πολιτική Συνοχή και Συνέχεια: Μετακινήσεις στελεχών από ένα υπουργείο σε άλλο βοηθούν στη διατήρηση της πολιτικής συνοχής και συνέχειας. Η εμπειρία και η γνώση που έχουν αποκτήσει τα στελέχη σε προηγούμενες θέσεις μπορούν να είναι πολύτιμες σε νέους ρόλους, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
6. Ενίσχυση της Αξιοπιστίας και της Εμπιστοσύνης: Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση. Με την τοποθέτηση αξιόπιστων και ικανών προσώπων στις Γενικές Γραμματείες, η κυβέρνηση ελπίζει να βελτιώσει την εικόνα της και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού.
Συνολικά, οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική, σύγχρονη και ισότιμη δημόσια διοίκηση, προσανατολισμένη στις ανάγκες και τις προκλήσεις της σημερινής εποχής.