ΣΕΙΣΜΟΙ: Σοβαρές εξελίξεις με τους σεισμούς στην Ελληνική επικράτεια- Σύμφωνα με πληροφορίες του vimorthodoxias.gr, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για επικείμενους ισχυρούς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή του ελληνικού τόξου.
Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπανικολάου
Νέα σεισμική δόνηση στην Κάσο – Αναστάτωση στο νησί
Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (30 Απριλίου 2025) ανοιχτά της Κάσου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του νησιού, με εστιακό βάθος 16,5 χιλιομέτρων, που κατατάσσει τον σεισμό ως επιφανειακό.
Παρότι το μέγεθος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κάσο και σε γειτονικά νησιά, με πολίτες να αναφέρουν μικρές δονήσεις και «βουητό» που προηγήθηκε. Δεν σημειώθηκαν ζημιές, ωστόσο το περιστατικό αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για έντονη σεισμική δραστηριότητα στο ελληνικό τόξο.
Προειδοποιήσεις για ισχυρότερους σεισμούς – Τι λένε Έλληνες και Ευρωπαίοι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimorthodoxias.gr, γνωστοί Έλληνες σεισμολόγοι αλλά και Ευρωπαίοι ερευνητές που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ενίσχυσης της σεισμικής έντασης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Δωδεκάνησος, η Κρήτη και ο Κορινθιακός.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος δήλωσε σε πρόσφατη παρέμβασή του ότι «το ελληνικό τόξο είναι σε διαρκή πίεση και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ μέσα στο 2025». Αντίστοιχα, ο Ιταλός γεωφυσικός Marco Conti από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας σημειώνει ότι «η ελληνική περιοχή έχει συγκεντρώσει σεισμική ενέργεια που δεν έχει εκτονωθεί πλήρως τα τελευταία δύο χρόνια».
Τα δεδομένα που καταγράφονται από ευρωπαϊκά σεισμολογικά δίκτυα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί πάνω από 800 μικροσεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, στοιχείο που ενισχύει την ανησυχία για ενδεχόμενη εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού.
Επικίνδυνο το υποθαλάσσιο τόξο Κάσου – Καρπάθου – Κρήτης
Το συγκεκριμένο τόξο αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης. Το υπεθαλάσσιο ρήγμα που ξεκινά από το ανατολικό τμήμα της Κρήτης και εκτείνεται μέχρι τα Δωδεκάνησα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, ακόμη και πάνω από 7 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα της 30ής Απριλίου, αν και σχετικά ήπια, είναι ενδεικτική της ενεργοποίησης του συστήματος ρηγμάτων στην περιοχή.
Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως η χώρα χρειάζεται συστηματική αντισεισμική προετοιμασία και «όχι απλώς αποσπασματικά σχέδια πολιτικής προστασίας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση των πολιτών, η τακτική συντήρηση των υποδομών και η συνεργασία επιστημονικών φορέων είναι κρίσιμη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες – Συμβουλές προετοιμασίας
Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη οι κάτοικοι των σεισμογενών περιοχών να είναι ψύχραιμοι αλλά και προετοιμασμένοι.
Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν εκδοθεί επικαιροποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων:
• Έλεγχος της στατικότητας σε παλιά κτίσματα
• Δημιουργία «σχεδίου διαφυγής» εντός της οικίας
• Διατήρηση κιτ πρώτων βοηθειών και φακού
• Ενημέρωση για χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ισχυρού σεισμού
Οι αρμόδιοι καλούν όλους τους πολίτες να ακολουθούν μόνο επίσημες πηγές ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις φήμες ή τα fake news που προκαλούν πανικό.
Οι δονήσεις δεν είναι τυχαίες – Ώρα για δράση
Η σεισμική δόνηση στην Κάσο δεν ήταν ένα απομονωμένο φαινόμενο, αλλά μέρος ενός ευρύτερου γεωδυναμικού σκηνικού που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προειδοποιεί για ισχυρότερους σεισμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες και η φυσική εξέλιξη είναι οι τακτικές σεισμικές εκδηλώσεις.
Η Πολιτεία, οι επιστήμονες και οι πολίτες οφείλουν να κινηθούν συντονισμένα για να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς οι «σειρήνες» των ειδικών ηχούν ήδη προειδοποιητικά.