Κύπρος: Συμπληρώνονται σήμερα 59 χρόνια από την «πρόβα» εισβολής που έκαναν οι Τούρκοι στη Κύπρο τον Αύγουστο του 1964.
Η τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ ισοπέδωνε την περιοχή Τηλλυρίας στα δυτικά της Κύπρου, ως αντίδραση στην επιχείρηση που είχε διατάξει ο στρατηγός Γρίβας για κατάληψη του θύλακα των Κοκκίνων. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον θύλακα για τακτική μεταφορά οπλισμού και προσωπικού. Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν δύο ημέρες, αφήνοντας πίσω ερείπια και δεκάδες νεκρούς κυρίως μεταξύ των αμάχων πολιτών των χωριών της περιοχής.
Η τουρκική επέμβαση τερματίστηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με την παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Άγκυρα. Ο θύλακας των Κοκκίνων παραμένει μέχρι σήμερα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, χωρίς χερσαία σύνδεση με τα εδάφη που ελέγχει το ψευδοκράτος και ο τουρκικός κατοχικός στρατός.
Σε ένδειξη καλής θέλησης η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει τα τελευταία χρόνια την διέλευση λεωφορείων με Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μεταβαίνουν στα Κόκκινα γιορτάζοντας την επέτειο των βομβαρδισμών, ενώ στις ελεύθερες περιοχές γίνονται μνημόσυνα για τα θύματα.
Στο θύλακα μετέβη με ελικόπτερο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ έχουν προσεγγίσει και δύο περιπολικά σκάφη του ψευδοκράτους. Οι Τουρκοκύπριοι που έλαβαν μέρος στους εορτασμούς υπολογίζονται περί τους 900 και μετέβησαν στα Κόκκινα με 40 λεωφορεία.
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως η 8η Αυγούστου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 με την τουρκανταρσία και για όλους τους κατοίκους της περιοχής που αντιστάθηκαν και κράτησαν τον τόπο τους ελεύθερο μέχρι σήμερα, ανέφερε.
Για μας είπε, «είναι μια αποφράδα μέρα, που ξυπνά τις θύμησες της καταστροφής της περιοχής γιατί ήταν η απαρχή των δεινών που επεσυνέβησαν τότε, και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να ταλανίζουν την περιοχή».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας τα γεγονότα του 1964 έχουν αποκλείσει την περιοχή της Τηλλυρίας και από ανατολικά προς την περιοχή του Λιμνίτη.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής που αυτό έχει να κάνει με το θύλακα των Κοκκίνων, λέγοντας πως από τότε παραμένει κλειστός ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με την Πάφο και την Πάφο με τη Λευκωσία, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες προς τους κατοίκους της περιοχής.
Παρά ταύτα συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους και παρά τις δυσκολίες, «συνεχίζουμε να παραμένουμε στον τόπο μας».
Μανώλης Καλατζής – protothema.gr