Σε άλλη μία χαμένη ευκαιρία μετέτρεψαν οι εμμονές της Τουρκίας, η οποία ζήτησε παράλογες εγγυήσεις, αλλά και την παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων για τουλάχιστον 15 χρόνια, οδήγησαν, τις εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.
Συγκεκριμένα, για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα απαιτούσαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο θέμα των κατοχικών στρατευμάτων συμφωνημένη μείωση.
Στο εδαφικό αποδέχθηκαν με δυσκολία επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου. Απαιτούσαν επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησαν αρνητικά.
Στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είπε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Αθήνα απορρίπτει κάθε σκέψη για συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.
[irp posts=”358750″ name=”Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ενόψει της σύσκεψης για το Κυπριακό”]
«Αυτή είναι η τελευταία μας κουβέντα για το θέμα αυτό», φέρεται να είπε ο κ. Κοτζιάς. Επίσης, απέρριψε τις τουρκικές εγγυήσεις και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Σε δήλωσή του μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη βαθιά θλίψη του για την άκαρπη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Είμαι βαθύτατα στεναχωρημένος που σας ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή όλων των αντιπροσωπειών, των Ελληνοκυπρίων, των τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητής αλλά και της ομάδας του ΟΗΕ η σύνοδος για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» ήταν η δήλωση του Πορτογάλου ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι στις 7 το πρωί αναχώρησαν από το Κραν Μοντανά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η τουρκική αντιπροσωπεία.