ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΝΕΑ –Κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: 103 νέα – Στα 331 το σύνολο -Κραυγή αγωνίας από Μητσοτάκη .Τα κρούσματα κορωνοϊου στην Ελλάδα καθημερινά αυξάνονται – Τέσσερις νεκροί – Νοσηλεύονται 51 ασθενείς, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι – 44 ασθενείς δεν ταξίδεψαν σε χώρα με επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν.
Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος, και στη χώρα μας, με τα κρούσματα και τα θύματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο πανδημικός κορωνοϊός SARS-CΟV-19.
Κραυγή αγωνίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής, ενημερώνει για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα λόγω του κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας τον Ελληνικό λαό ότι θα κάνει τα πάντα και θα τα καταφέρουμε!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος, υποστηρίζοντας ότι «ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, να το ξέρουμε αυτό», και επισημαίνει ότι «το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό στο ελάχιστο και να μην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».
ΤΣΙΟΔΡΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχουμε πλέον στο σύνολο 331 ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς προστέθηκαν 103 άλλα κρούσματα. Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο και περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί.
Από τους ασθενείς, 44 άνθρωποι δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία και τόνισε πως τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες.
Αναφέρθηκε τέλος και στον ρόλο της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα αύριο η Ιερά Σύνοδος να λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Στοιχεία για τους τέσσερις θανάτους
Οσον αφορά τους τέσσερις νεκρούς: Σύμφωνα με οσα έχουν γίνει γνωστά, όλοι έπασχαν απο σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, το ιστορικό τους δηλαδή ήταν επιβαρυμένο. Άρα περιλαμβάνονταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μας επιχειρούν να υψώσουν τείχος προστασίας με τη βοήθεια και την ατομική ευθύνη όλων ημών.
Το τελευταίο και νεότερο ηλικιακά θύμα του κορωνοιού, ενας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καστοριάς.
Η αρχή της φονικής διαδρομής του κορωνοιού έγινε απο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τα χαράματα της περασμένης Τετάρτης, με τον θάνατο του 66χρονου από την Ηλεία, του πρώτου ασθενη που είχε εισαχθεί στο νοσοκομειο αυτό με πνευμονία την οποία εκδήλωσε επιστρέφοντας από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στις 2 Μαρτίου ενω στις 6 Μαρτίου διασωληνώθηκε. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες παρουσίασε σημαντικη επιδείνωση που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Κατέληξε στις 12 Μαρτίου.
Ο 66χρονος είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα. Κατά πληροφορίες είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.
Τα επόμενα δύο θύματα, ενας 90χρονος και ενας 67χρονος, είχαν επίσης σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Ήταν και οι δυο διασωληνωμένοι. Ωστόσο, αυτο που τα διαφοροποιεί ως περιστατικά είναι πως δεν είχε γίνει γνωστή η νοσηση τους και η μόλυνση τους απο τον κορωνοιό, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνονταν στους ασθενεις που είχε υπόψη του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο.
Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου. Δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενεις.
Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε χθες.
Ο 53χρονος είχε και αυτός υποκείμενο νόσημα, συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Αυτο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσες ημέρες είχε εκδηλώσει την αναπνευστική λοίμωξη πριν επιςκεφθει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, την περασμενη Δευτέρα κι αν τυχόν είχε υποτιμήσει τα συμπτώματα της. Πάντως όταν από το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας παραπέμφθηκε στο νοσοομειο Κοζάνης κριθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοςοκομειο Πτολεμαίδας οπου και διασωληνώθηκε. Μεσα σε λίγες ώρες δηλαδή καταγράφηκε η βαρύτητα της κατάστασης του και τελικα τα χαράματα της περασμένης Τρίτης διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ οπου και κατεληξε σημερα το πρωί.
Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη θνητότητα, ιδίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
” Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Να μην είμαστε βιαστικοί. Να περιμένουμε να δούμε την πλήρη εικόνα του ιού στη χώρα μας, πριν πούμε δεδομένα για αυτές τις σοβαρές πνευμονίες που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες” είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.
Αναφορικά με τους τρεις, εως χθες, θανάτους ειπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 73 έτη.
“Οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν σοβαρά ή διασωληνώνονται ή και οι ατυχείς τρεις συμπολίτες μας που κατέληξαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τη συνηθισμένη ηλικία που προσβάλει αυτός ο ιός, οι οποίοι είναι οι ηλικίες από τα 40 μέχρι τα 69. Για να καταλάβετε, οι τρεις θάνατοι από μόνοι τους έχουν ένα μέσο όρο ηλικίας 73 έτη. Αναμένουμε να είναι υψηλότερες ηλικίες, αναμένουμε να είναι άνω των 65 και πιθανότατα και άνω των 70 ετών όσοι νοσούν σοβαρά” πρόσθεσε.
Επισήμανε ομως πως θα πληγούν και νέοι άνθρωποι: “Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες των άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν, λοιπόν, και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Και για αυτό έχουμε κάνει όλον αυτόν τον αγώνα και για αυτό έχουν ανακοινωθεί όλα αυτά τα μέτρα”.