Κρήτη: Λουκέτο στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Κεραλιμενιώτισσας στο Ηράκλειο της Κρήτης έβαλε ο ιερέας.
Το εκκλησάκι έχει υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία και ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός, ενώ η αναστήλωση που επρόκειτο να γίνει κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Καμπανάκι» κρούει και ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών για την κατάσταση του ναού της Παναγίας Κεραλιμενιώτισσας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καλάμι και την Ψαρή Φορά στα νότια του νομού Ηρακλείου.
Με έγγραφο που κοινοποιείται προς την Περιφέρεια Κρήτης, την Αρχαιολογία και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, επισημαίνεται ότι από τη μία το πέρασμα του χρόνου κι από την άλλη τα νερά της βροχής έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο κτίσμα, οι οποίες, μάλιστα, μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν.
Η επιστολή του ΠΟΕΦ
Ναός Κτισμένος το 855 και αφιερωμένος στην Παναγία, ανάμεσα στο χωριό Καλάμι και στον οικισμό Ψαρή Φοράδα. Νότια του νομού Ηρακλείου.
Το Κτίσμα έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από το χρόνο και την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να διαπερνούν την τοιχοποιία και τη στέγη.
Διανοίγουν ρηγματώσεις που μεγεθύνονται μέρα με τη μέρα. Ο ναός της Παναγιάς Κεραλιμανιώτησας κινδυνεύει από κατάρρευση!!!
Τον Νοέμβριο του 2019 σκεπάστηκε με νάιλον »πολύ πρόχειρα» από την 13 Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Σήμερα 6 Ιανουαρίου – 2 μήνες μετά -το νάιλον αυτό έχει καταστραφεί τελείως από τον αέρα, δεν προστατεύει από τα νερά της βροχής και υποβαθμίζει την εικόνα του μνημείου.
Το Πολύ σημαντικό μνημείο, στολίδι της περιοχής χρήζει άμεσης αλλά σοβαρής παρέμβασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Εκκλησίας.
Ποιο είναι το ιστορικό εκκλησάκι
Δίπλα στην παραλία στο Φαφλάγκο πολύ παλιά υπήρχε η Μονή του Αγίου Προκοπίου, η οποία καταστράφηκε από τους Άραβες. Έτσι, οι μοναχοί αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την παραλία και να κτίσουν το 855 μια μονή αφιερωμένη στην Παναγία, σε ένα σημείο πολύ καλά κρυμμένο και μη ορατό από τη θάλασσα. Ο ναός της μονής στέκεται ακόμη στο σημείο, στην έξοδο των φαραγγιών Ξεροφάραγγο και Παναγιά κοντά στο χωριό Καλάμι.
Για τη μονή υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι κάποτε που πειρατές βρέθηκαν τυχαία στη περιοχή, άρπαξαν λάφυρα και διάφορα κειμήλια και έφυγαν με τα πλοία τους. Οι μοναχοί επικαλέστηκαν τη βοήθεια της Παναγίας για να τους τιμωρήσει για την πράξη τους. Έτσι, ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και οι πειρατές άρχισαν να ζητούν συγχώρεση και να υπόσχονται ότι θα επανορθώσουν για ό,τι κακό έκαναν. Επίσης, υποσχέθηκαν ότι θα προστατεύουν τη μονή από άλλους πειρατές. Πράγματι, ο καιρός ημέρεψε και οι κλέφτες επέστρεψαν τα πράγματα. Μερικά χρόνια αργότερα, επέστρεψαν στην περιοχή να προσφέρουν μια χρυσή καμπάνα και ένα ασημένιο καράβι με την Παναγία στο πηδάλιο, που έγραφε «Στη Κυρά των Λιμανιών». Έκτοτε, όλα τα καράβια σταματούσαν στην περιοχή για να προσευχηθούν στην «Κυρά των Λιμανιών» και η Μονή απέκτησε το σημερινό όνομα της Κεραλιμενιώτισσα. Στο εσωτερικό του ναού, κάτω από τον ασβέστη, διακρίνονται τοιχογραφίες