ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νϊκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, μετά την επιδημιολογική κατάσταση που έχει σημάνει συναγερμό, κυρίως στην Αττική.
Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής για να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί σήμερα τις αποφάσεις της για τα νέα μέτρα.
Αργότερα μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις.
Eίχε προηγηθεί το πρωί η προαναγγελία από τον κ. Κικίλια, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.
«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, στις 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μία μέρα» είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε πως, «την περίοδο 24/1-3/2 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού».
Η σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αργά χθες το βράδυ, όταν και επέστρεψε από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας κυρίως όσον αφορά τις μεταλλάξεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, την αύξηση των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στα σχολεία, άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων κατά 11% στις ηλικίες 0-9 κλείνουν αυτονόητα και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αλλά και τα Γυμνάσια, επιστρέφοντας όλες τις βαθμίδες στην τηλεκπαίδευση.
Αναφορικά με τα σχολεία μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πως προκρίνεται η τηλεκπαίδευση για δύο εβδομάδες για όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Για το λιανεμπόριο φαίνεται πως σε περίπτωση lockdown θα σταματήσει το click away, ενώ δεδομένη θεωρείται η αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο.
Όπως πληροφορείται το Newsbοmb.gr στο δίλλημα ανοικτή ή κλειστή αγορά, η άποψη που κυριαρχεί εντός της κυβέρνησης είναι πως είναι προτιμότερο να κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα παρά να παραμένει ανοιχτή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού η κίνηση στα καταστήματα είναι υποτονική τις τελευταίες ημέρες.
Και δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε δήλωσε: «Έχουμε ενσωματώσει στις προβλέψεις και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, και έχουμε σχεδιασμό για όλα τα σενάρια, ακόμη και για τα δυσμενέστερα».
newsbomb.gr