Κλείσιμο Αξιολόγησης
Την ώρα που οι προειδοποιήσεις για την αναγκαιότητα κλεισίματος συμφωνίας παίρνουν δραματική μορφή, η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης επιστρέφει στην Ελλάδα άπραγη.
Αυτό γιατί, χωρίς συμφωνία έληξε το… δείπνο της με τους Θεσμούς και οι διεργασίες θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, «η στάση του ΔΝΤ σε συγχορδία με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά το πλεόνασμα 3,5% για το 2019, αποτελεί βασικό αγκάθι», μιας και αξιώνουν τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις) να μην επιμεριστούν και να εφαρμοστούν όλα μπροστά, το 2019, σε αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, που κρατάει πιο θετική στάση προς την Ελλάδα.
Και για αυτόν τον λόγο στο Μαξίμου θεωρούν ότι πρόκειται καθαρά για πολιτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι η Αθήνα ήθελε τα μέτρα να εφαρμοστούν από το 2020 (ώστε το βαρύ πακέτο να το εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση), ενώ τώρα φαίνεται η γερμανική πλευρά να απορρίπτει και την προγενέστερη συμφωνία για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων τη διετία 2019-2020.
Φοβάται το πολιτικό κόστος ο πρωθυπουργός
Σημειώνεται ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά και την απόρριψη της συμφωνίας της 23ης Μαρτίου από τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω πολιτικού κόστους, πτυχή της διαπραγμάτευσης που έφεραν στο φως χθες οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.
Συμφωνία σημαίνει μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», δήλωσε στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα και όπως διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος τη νύχτα, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τους υπουργούς από την Αθήνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της έγραψε στο Twitter ότι σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη».
Ανακοινώσεις Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Τουσκ
H κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων και μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Κατά πληροφορίες, θα ακολουθήσουν από τον ίδιο ανακοινώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Με αφορμή άλλωστε την επίσκεψη Τουσκ, όλα δείχνουν πως θα αδράξει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες είναι σε «ανοικτή γραμμή» με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μένει επομένως να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το ποιες πρωτοβουλίες θα ζητήσει να ληφθούν για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
[irp posts=”340871″ name=”ΟΓΑ Α21: Επίδομα τέκνων 2017: Στο περίμενε οι… δικαιούχοι!”]
Τελειώνει ο χρόνος
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο χρόνος τελειώνει, καθώς οι πιθανότητες για Staff Level Agreement ως το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα μοιάζουν μηδαμινές, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα (για Ορθόδοξους και Καθολικούς) και αμέσως μετά η προσοχή όλων στρέφεται στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-24 Απριλίου).
Η χθεσινή «βόμβα» από τις Βρυξέλλες -Αν πληρωθούν οι δόσεις με χρήματα από ταμεία
Εν τω μεταξύ, χθες, σαν «βόμβα» έσκασε από τις Βρυξέλλες το μήνυμα με παραλήπτη την Αθήνα: «Ή τελειώνουμε γρήγορα ή αυτά που είναι τώρα στο τραπέζι δεν θα ισχύουν πλέον». Η προειδοποίηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής και στοχεύει σε όσους διακινούν σενάρια περί πληρωμής των 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από ίδιους πόρους, χωρίς δηλαδή την εκκρεμή δόση των 6,2 δισ. ευρώ και προφανώς αφού «στραγγίξουν» τα ταμεία, όπως ακριβώς έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ήταν η φράση που φέρεται ότι χρησιμοποίησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.