Αυστραλία: Από απόλυτη επιτυχία εστέφθη η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – ένα γεγονός με ιστορικό χαρακτήρα…
καθώς επρόκειτο για την πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που συνεκλήθη μετά το 2013 και για την τελευταία προ της συμπληρώσεως μιας εκατονταετίας ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου.
Το γενικό θέμα της Συνελεύσεως, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, ήταν «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε». Κληρικοί και λαϊκοί από όλη την αυστραλιανή επικράτεια -περισσότεροι από 650 στο σύνολο- συναντήθηκαν επί διήμερο στις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου και ενημερώθηκαν, συζήτησαν και μοιράστηκαν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα οράματά τους για το μέλλον. «Έζησαν μια εμπειρία κοινωνίας», όπως εύστοχα διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στην καταληκτήρια ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου.
«Πέρα από τις εμπνευσμένες και μεστές εισηγήσεις και εκθέσεις των αγίων αρχιερέων και όλων των ομιλητών, οι οποίες μας έδωσαν πραγματικά τροφή για πολλή σκέψη, αλλά και μας άνοιξαν δρόμους και προοπτικές τις οποίες δεν υποψιαζόμασταν, φρονώ ταπεινώς ότι το σπουδαιότερο και το κρισιμότερο είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση της κοινωνίας και της ενότητος που αποκομίσαμε όλοι μας. Πρόκειται για την εσωτερική και καρδιακή πεποίθηση ότι ανήκουμε στο ένα Σώμα του Χριστού, μέσα στο οποίο “περπατάμε” όλοι μαζί. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο κάθε φορά∙ η συνοδοιπορία, η κοινή “περπατησιά” μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος στην εισαγωγή της τοποθέτησής τους.
Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος διέκρινε ότι η δυναμική της συμπόρευσης υπάρχει πράγματι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και κατά τη διάρκεια των εργασιών της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αυτή η δυναμική έγινε φανερή και μέσα από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις εκθέσεις και τους απολογισμούς των καθιδρυμάτων και των οργανισμών της τοπικής Εκκλησίας. «Το όλο έργο τo οποίο ακούσατε», επισήμανε, «και το οποίο επιτελείται, με τη Χάρη του Θεού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, με την αγαστή συνεργασία των επισκόπων, των λοιπών κληρικών και λαϊκών αδελφών μας, είναι έργο εκκλησιαστικό και όχι κοινωνικός ακτιβισμός. Υπηρετεί την οικοδομή και την ενότητα του Σώματος του Χριστού και όχι απλώς την πρόσκαιρη ικανοποίηση βιοτικών, συναισθηματικών ή άλλων αναγκών των αδελφών μας και της κοινωνίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος , εμφανώς συγκινημένος, κατέθεσε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της επιτυχούς διοργανώσεως της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως. Καταρχάς, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη ενός πνευματικά ωφέλιμου διαλόγου, τους προσκεκλημένους Αρχιερείς από το εξωτερικό και συγκεκριμένα: τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, ο οποίος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Ομοίως, θερμότατες ευχαριστίες απεύθυνε στους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – τους «συγκυρηναίους» του, όπως τους χαρακτήρισε – και στον Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη. Επίσης, μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους συντελεστές, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και όσους γενικότερα εργάζονται θυσιαστικώς επ’ αγαθώ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο.
Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου δε θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αυστραλία το 2024, έτος κατά το οποίο η τοπική Εκκλησία θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. «Αισθάνομαι την ανάγκη», σημείωσε, «κατακλείοντας τις εργασίες μας να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας, για ακόμη μια φορά, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο για την ιδιαίτερη μέριμνά Του προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, για την αγάπη του προς εμάς, για τη στοργή του και τη φροντίδα του, για το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μας έστειλε, και ασφαλώς για την αποστολή, ως εκ προσώπου Αυτού, ενός αξίου και λαμπρού Αρχιεπισκόπου». Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Νικήτα, τον παρακάλεσε να μεταφέρει στον Πατριάρχη την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση του φιλόχριστου λαού της Αυστραλίας, καθώς και την προσδοκία όλων για την επίσημη Αποστολική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στη χώρα, το επόμενο έτος. Με αυτό το μήνυμα, άλλωστε, ολοκλήρωσε την ομιλία του: «Παναγιώτατε, σάς περιμένουμε στην Αυστραλία!», το οποίο επανέλαβαν ομόθυμα και με ζωηρή φωνή όλοι οι αντιπρόσωποι της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.