Κιβωτός του Κόσμου: Με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη στο Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και άσκηση βίας στην Κιβωτό του Κόσμου.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο του πατέρα Αντωνίου στην οργάνωση και ζήτησε την ενοχή του για πλημμεληματικές πράξεις σωματικών βλαβών. «Η δίκη άρχισε από την ανάγκη μιας κοπέλας για να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες διαμονής στις δομές προστασίας», τόνισε η εισαγγελέας στην έναρξη της αγόρευσης και αναφέρθηκε στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία τόνισε ότι ανήκουν σε μία ευάλωτη ομάδα και χρήζουν προστασίας.
«Η λειτουργία των δομών παιδικής προστασίας μέχρι 2022 ρυθμιζόταν από ένα φτωχό νομικό πλαίσιο», τόνισε επίσης η εισαγγελική λειτουργός. «Δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου να αξιολογήσει το νομικό πλαίσιο. Το δικαστήριο καλείται να κρίνει με νηφαλιότητα και αμεροληψία εάν έχουν τελεστεί συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις», τόνισε επίσης η εισαγγελέας, προσθέτοντας πως αυτό που θα κρίνει το δικαστήριο είναι εάν τελέστηκαν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα και κακοποιητικές πράξεις.
“Ο πατέρας Αντώνιος ήταν κεντρικό πρόσωπο της Κιβωτού, λειτουργούσε ως το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά – Είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο”
Η εισαγγελέας στην πρότασή της ανέλυσε το νομικό πλαίσιο για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
«Ο πατέρας Αντώνιος ήταν κεντρικό πρόσωπο της Κιβωτού, ιδρυτής και εμπνευστής του έργου. Λειτουργούσε ως το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά. Παιδιά κατέθεσαν στο δικαστήριο πως”«ήταν ο πατέρας μας”.
Μάρτυρας ανέφερε πως τίποτε δεν γινόταν στην Κιβωτό εάν δεν ήταν σε γνώση του πατέρα Αντωνίου. Μάρτυρας άλλη ανέφερε πως ο λόγος του πατέρα Αντωνίου ήταν νόμος. Άλλος μάρτυρας είπε πως δεν μπορούσε να πάμε αυτό από εδώ εκεί.
Από τις καταθέσεις συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο. Η άποψή του ήταν καθοριστική για την Κιβωτό», τόνισε.
Στη συνέχεια η εισαγγελέας ανέλυσε τον ρόλο κάθε κατηγορούμενου στην υπόθεση, επισημαίνοντας πως «άπαντες είχαν υπό την προστασία τους τους παθόντες». Η εισαγγελέας τόνισε για τη δομή του Βόλου πως όσα παιδιά είχαν σταματήσει το σχολείο έκαναν δουλειές, ενώ επικαλέστηκε καταθέσεις μαρτύρων που υποστήριξαν πως «οι εργασίες δεν ήταν κάτι το τραγικό».
«Δεν αποδείχθηκε πως οι εργασίες ήταν τέτοιας έντασης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάντληση, ούτε είχε μισθό και τιμωρητικό χαρακτήρα, χωρίς το γεωργικό σχολείο να κάνει θεσμοθετημένη μορφή. Η βοηθός συνήγορος του πολίτη δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε το κλιμάκιο εργασία παιδιών σε πραγματικό χρόνο. Το ότι το γεωργικό σχολείο ήταν κάτι που είχε αποκτήσει δημοσιότητα δείχνει ότι δεν το εκλάμβαναν οι κατηγορούμενοι ως κάτι κακό», τόνισε η εισαγγελέας.
Από τους συνολικά οκτώ κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε δύο να απαλλαγούν πλήρως από τις κατηγορίες.
Βασω Παλαιου – parapolitika.gr