ΚΕΑ επίδομα ενοικίου και αναδρομικά: Ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά του 10µήνου που µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Σύµφωνα µε συγκλίνουσες νοµικές απόψεις, πρόκειται για την πλέον «ακάλυπτη» περίοδο, εντός της οποίας εντοπίζεται έδαφος για όψιµες αξιώσεις. Εφόσον τα αναδροµικά «απλωθούν» µέχρι και τον ∆εκέµβριο του 2018, δηλαδή σε 42 µήνες, τότε οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τα 27.000 ευρώ για συνταξιούχους µε µία κύρια και µία επικουρική. Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις µπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαµβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις, όπως για παράδειγµα γιατροί του ΕΣΥ, µηχανικοί του ∆ηµοσίου, χήρες ή χήροι που λαµβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις κ.α, όπως αναφέρει το newsbomb.gr.
Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν µόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο, καθώς οι αγρότες λάµβαναν µέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισµένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόµη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών -άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010- και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ τον µήνα, στην κύρια σύνταξή τους. Αντίστοιχα, τα µεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους µε υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.
Πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως για την περίοδο µετά τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση συµµορφώθηκε µε την απόφαση του ΣτΕ µέσα από τον νόµο Κατρούγκαλου. Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίµαχο 10µηνο, πρέπει να ανατρέξει στα µηνιαία εκκαθαριστικά πληρωµών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι µειώσεις των νόµων 4051 και 4093.
Καταφθάνει νέο κοινωνικό μέρισμα από την κυβέρνηση ενώ το πακέτο μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και ένα μέρος αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα ενώ ένα άλλο θα είναι εφάπαξ.
Νωρίτερα θα καταβληθούν για φέτος το Πάσχα 2019, οι συντάξεις Μαΐου, ΚΕΑ, Επίδομα Ενοικίου και επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις στο επίδομα ενοικίου και σε όσους αναμένεται να το λάβουν αναδρομικά. Η πλατφόρμα θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να πληρωθεί η πρώτη διμηνιαία δόση για το 2019.
Για το επίδομα ενοικίου όσων οι αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, θα λάβουν περίπου στις 20-25 Μαΐου (στόχος είναι οι πληρωμές να γίνονται κοντά στις 22 κάθε μήνα), το επίδομα μηνός Μαΐου, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Για το επίδομα ενοικίου, η πλατφόρμα θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να γίνουν οι πληρωμές για την πρώτη διμηνιαία δόση για το 2019.
Στη συνέχεια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει φέτος αίτηση Α21.
Την τελευταία εβδομάδα του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές ΚΕΑ.
Αν και δείχνουν να έχουν «κολλήσει»οι αιτήσεις, άρα και να εξαντλούνται οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου μετά από περίπου ενάμιση μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είναι δεδομένο ότι το αρχικό κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει όσους πήραν το «οκ» από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν φτάσει, πλέον, στις 233.985- δηλαδή περίπου οι μισές από αυτές που υποβλήθηκαν- καλύπτοντας περίπου 625.000 μέλη νοικοκυριών. Το συνολικό κονδύλι που θα απαιτηθεί για να επιδοτηθούν αυτά τα νοικοκυριά αγγίζει τα 345 εκατομμύρια ευρώ.
Το εύλογο ερώτημα, πλησιάζοντας στο τέλος της διαδικασίας, είναι ποιοι παίρνουν τελικά αυτό το επίδομα, που ξεκινά από τα 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει στα 210 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Ξεκινώντας από το προφίλ του εισοδήματος τους, σχεδόν οι μισές εγκεκριμένες αιτήσεις (111.977) αφορούν σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 7.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.476 είναι νοικοκυριά που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι απ’ όλους αυτούς που παίρνουν το επίδομα, 103.601 νοικοκυριά ζουν αποκλειστικά και μόνο από επιδόματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι περίπου 143.000 από αυτά τα νοικοκυριά έχουν τραπεζικές καταθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το όριο καταθέσεων κυμαίνεται από 7.000 ευρώ ως 21.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ