ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: Χτύπησε κόκκινο η τουρκική προκλητικότητα την Τρίτη με το Oruc Reis να προσεγγίζει το Καστελόριζο, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων.
Το μεσημέρι της Τρίτης βρισκόταν στα 25 ναυτικά μίλια και συνέχιζε να πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση, σύμφωνα με την ΕΡΤ., απομακρυνόμενο πλέον από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Η πιο κοντινή προσέγγιση έγινε στις 10:30 το πρωί, με το σκάφος να πλέει στα 9 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη.
Νωρίτερα τα πολεμικά πλοία της χώρας μας είχαν λάβει θέσεις και στα 6 ναυτικά μίλια, στα εθνικά χωρικά ύδατα αλλά και στα διεθνή ύδατα, κάνοντας έτσι μια ασπίδα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιχειρούσε η Άγκυρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Τα ελληνικά πλοία άρχισαν να ακολουθούν μια παράλληλη πορεία με το σεισμογραφικό και τα πλοία του τουρκικού στόλου. Πλέον παρακολουθούνται οι κινήσεις του πλοίου από εδώ και πέρα.
Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Η Αθήνα συνέχισε σήμερα το διπλωματικό μπαράζ με τον Νίκο Δένδια να ζητά από τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, σε συνέχεια της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή σύνοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Υπό το πρίσμα αυτό αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Η Ελλάδα ζητεί να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας
Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα ζητά επίσης να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προκλητικές ενέργειες και η επιθετική ρητορική από την Άγκυρα συνεχίζονται.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η Ελλάδα επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης, καθώς το Oruc Reis έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία αποτελούν δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδας. Έχει εκδώσει τρεις νέες Navtex για ασκήσεις σήμερα και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ