ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Με ευλάβεια, κατάνυξη και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, η πόλη της Καλαμάτας εόρτασε σήμερα, την Πολιούχο και Προστάτιδά της Παναγία Υπαπαντή.
Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά και τους Εφημερίους του Ιερού Ναού.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε διεξοδικά στην σημειολογία του γεγονότος της Υπαπαντής του Χριστού και στα διδάγματά του.
“ΗΣυνάντηση της Θεομήτορος με τον Δίκαιο Συμεών αποτελεί αφορμή να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με το Θεό και τον συνάνθρωπο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε τους πιστούς να ενδυναμώσουν την πίστη τους και να σταθούν δίπλα στο συνάνθρωπο αγαπητικά και θυσιαστικά, ιδιαιτέρως στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.
Τέλος, ευχήθηκε η Μεγαλόχαρη Υπαπαντή να χαρίζει υγεία και να σκέπει τον Μεσσηνιακό λαό, ενώ ευχαρίστησε τους παρισταμένους πιστούς, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων για την πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Αρκετοί πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό προκειμένου να ασπασθούν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και να εναποθέσουν στην χάρη της, τα της καρδίας τους.
Παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας, Αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, καθώς και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την Ι.Μ. Μεσσηνίας, το πρόγραμμα λατρευτικών και λειτουργικών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από χθες και θα διαρκέσουν έως και την 9η Φεβρουαρίου, ύστερα και από την έκδοση της νέας ΚΥΑ, έχει ως εξής:
-8 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6.00 μ.μ. η ακολουθία του Εσπερινού. Δε θα πραγματοποιηθεί η αγρυπνία λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά την 9η βραδινή.
-9 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 7.00 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία της Αποδόσεως της εορτής και η Ιερά Παράκληση και η επαναφορά της Ιεράς Εικόνος στο Προσκυνητάρι της.
-Σημειώνεται πως δεν υπήρξε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος λόγω γενικής απαγορευτικής διάταξης ως προς την πραγματοποίηση λιτανειών.
Η συμμετοχική παρουσία των πιστών θα είναι σε αριθμό όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του ιερού Ναού.
Κατά τις υπόλοιπες ημέρες, ήτοι 3,4,5,6,7 & 8 Φεβρουαρίου θα τελούνται καθημερινά οι Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Παρακλήσεων, με τη συμμετοχική παρουσία πιστών, όσων αναλογούν στα τετραγωνικά μέτρα του ναού, ενώ ο Μητροπολιτικός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού θα παραμένει ανοικτός από 7.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ. για προσκύνηση της Ιεράς Εικόνος, τηρουμένων των μέτρων υγιεινής και προφύλαξης, ως και συχνής καθαριότητας των αντικειμένων και φυσικού αερισμού των χώρων.
Κατά τη χρονική περίοδο του προσκυνήματος οι πιστοί θα αποφεύγουν το συνωστισμό, με την υποχρεωτική τήρηση της απόστασης μεταξύ τους των 2 μέτρων, τη χρήση μάσκας και την απολύμανση των χεριών κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό.
Η προσφορά κεριών θα γίνεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και μόνο. Η δε είσοδος στον Ιερό Ναό με σκοπό την προσκύνηση της Ιεράς Εικόνος, θα γίνεται υποχρεωτικά από τη βόρεια θύρα του Ιερού Ναού και η έξοδος από τη νότια, χωρίς παραμονή εντός του Ιερού Ναού.
Η ιερά εικόνα και ο ναός της Υπαπαντής
H εικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί Τουρκοκρατίας θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο.
Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός, που θεμελιώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Αυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε, η Ιερά Εικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
Φωτό: Ι.Μ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, tharrosnews.gr