Πιερρακάκης: Αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε ψηφιακά ώστε να αποφύγουμε τις ουρές, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «θα σας παραπέμψω στη νέα ψηφιακή πύλη του κράτους, στο gov.gr, όπου έχουμε συλλέξει πάνω από 520 υπηρεσίες που οι πολίτες μπορούν να κάνουν ψηφιακά.
Οι περισσότερες υπήρχαν και πριν, και έχουμε προσθέσει υπηρεσίες γνησίου υπογραφής. Γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Πριν την πανδημία είχαμε 20 χιλιάδες επισκέψεις την ημέρα στα ΚΕΠ. Οι 12.000 αφορούσαν σε υπηρεσίες γνησίου υπογραφής. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά. Πλέον για να κάνει κανείς εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση μπορεί να το κάνει είτε με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS, αλλά και από τους κωδικούς του web banking».
«Η πιο χαρακτηριστική υπηρεσία των ημερών είναι η άυλη συνταγογράφηση που αφορά σε επαναλαμβανόμενες συνταγές. Θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ απλή διαδικασία. Αρκεί κανείς να γραφτεί μόνο μία φορά, χρησιμοποιώντας κωδικούς TAXIS και τον ΑΜΚΑ του. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον ΑΜΚΑ των συνδεδεμένων μελών, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα παιδιά του. Έπειτα δίνει το κινητό του τηλέφωνο ή και το email του και από εκεί και πέρα χρησιμοποιεί ο γιατρός το τηλέφωνο του πολίτη», συνέχισε ο ίδιος.
«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ψηφιακό άλμα σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, αλλά είναι το πρώτο βήμα από όσα σχεδιάζουμε. Όλες οι τεχνολογίες έχουν έρθει για να μείνουν. Αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί ακριβώς ο ίδιος. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολλές νέες πρωτοβουλίες και νέες ψηφιακές υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
«Θέλω να σταθώ και σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, έναν νόμο που θα διέπει την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Ο νόμος αυτός έχει πολλά πράγματα μέσα του. Ένα από αυτά που πήρε και δημοσιότητα είναι η κατάργηση του φαξ στο δημόσιο. Μέσα στο νόμο θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση του ενιαίου αριθμού του πολίτη, τον οποίο θα αποκαλούμε προσωπικό αριθμό, που θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και τον αριθμό ταυτότητας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.