Η υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού που κατηγορείται για κακοποίηση ανηλίκων έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία. Εκτός από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, έχει προκύψει και μια ανησυχητική ερώτηση: Μήπως ο δράστης ανήκει σε κάποια σέχτα ή αίρεση που προωθεί βίαιες και ανήθικες πρακτικές;
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως οι αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν και αυτή την παράμετρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει το ενδεχόμενο ο 45χρονος να σχετίζεται με κάποια σέχτα που ενθαρρύνει συμπεριφορές ακραίες και επικίνδυνες, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση και η βία.
Αναφορά στη σέχτα «Τα Παιδιά του Θεού»
Ο κ. Καλλιακμάνης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη θρησκευτική σέχτα «Τα Παιδιά του Θεού» (Children of God), η οποία ιδρύθηκε το 1968 από τον Ντέιβιντ Μπεργκ. Η οργάνωση αυτή ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν η διδασκαλία ότι το σεξ αποτελεί μέσο «πνευματικής καθοδήγησης» και μπορεί να συμβαίνει ακόμα και μέσα στην οικογένεια, γεγονός που οδήγησε σε αμέτρητες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και γυναικών.
Αν και η σέχτα αυτή έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα παρακλάδια της ή ομάδες που υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές. Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα αν ο 45χρονος ανήκε σε κάποια τέτοια οργάνωση, όπου η βία και η κακοποίηση όχι μόνο δεν καταδικάζονται αλλά θεωρούνται «ιερά» μέσα για την επίτευξη πνευματικών ή άλλων σκοπών.
Η στάση της συζύγου και τα ερωτήματα
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιώργος Καλλιακμάνης επισήμανε τη στάση της συζύγου του αστυνομικού, η οποία αρχικά κατήγγειλε μόνο τη δική της κακοποίηση, αλλά όχι εκείνη των παιδιών της. Μόνο όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, αποφάσισε να καταγγείλει και την κακοποίησή τους.
Αυτό το γεγονός δημιουργεί νέα ερωτήματα. Ήταν η σύζυγος υπό την επιρροή κάποιας σέχτας ή είχε εξαναγκαστεί να σιωπήσει; Μήπως φοβόταν αντίποινα ή πίστευε ότι οι ενέργειες του συζύγου της ήταν «δικαιολογημένες» λόγω κάποιας θρησκευτικής ή ιδεολογικής πίστης; Αυτές οι λεπτομέρειες είναι κρίσιμες για την πλήρη κατανόηση της υπόθεσης.
Οι ευθύνες της Αστυνομίας
Η πιθανή σύνδεση του κατηγορούμενου με μια τέτοια σέχτα εγείρει σοβαρά ζητήματα για την ΕΛ.ΑΣ. Πώς μπορεί ένας αστυνομικός, που υποτίθεται ότι έχει εκπαιδευτεί να προστατεύει τους πολίτες, να εντάσσεται σε μια τέτοια οργάνωση και να διαπράττει τέτοια εγκλήματα;
Η αστυνομία οφείλει να διερευνήσει σε βάθος αν ο 45χρονος είχε επαφές με άλλους που ασπάζονται παρόμοιες ιδεολογίες ή αν υπάρχουν κι άλλα θύματα που δεν έχουν ακόμη μιλήσει. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί αν υπήρχαν σημάδια που αγνοήθηκαν από την υπηρεσία του ή αν υπήρχε συγκάλυψη από συναδέλφους του.
Το φαινόμενο των αιρέσεων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν είναι άμοιρη από τη δράση αιρέσεων και σέχτων. Παρότι η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει κυρίαρχη θέση στη χώρα, διάφορες παραθρησκευτικές ομάδες έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε μικρές κοινότητες ή ακόμα και σε επαγγελματικές ομάδες, όπως η αστυνομία.
Οι σέχτες συχνά εκμεταλλεύονται την ψυχολογική ευάλωτοτητα των ανθρώπων, υποσχόμενες πνευματική σωτηρία ή οικονομικά οφέλη. Πολλά μέλη τους συμμετέχουν χωρίς να γνωρίζουν πλήρως τις ακραίες πρακτικές που ακολουθούνται, μέχρι να είναι πολύ αργά για να ξεφύγουν.
Τι πρέπει να γίνει
Η ελληνική κοινωνία και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των σέχτων με σοβαρότητα. Εκτός από την αστυνομική έρευνα, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τέτοιες ομάδες. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη προς τα θύματα, ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να βρουν δικαιοσύνη.
Η υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη περίπτωση κακοποίησης, αλλά ίσως η κορυφή του παγόβουνου σε ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Η διαλεύκανση της υπόθεσης θα αποκαλύψει αν υπάρχει μεγαλύτερο δίκτυο που δρα ανεξέλεγκτα και θα κρίνει την ικανότητα της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες της.