Ισραήλ: Μια ταφική σπηλιά αφιερωμένη στη Σαλώμη που φέρεται να είναι η μαία του Ιησού Χριστού και βρίσκεται στην περιοχή Lachish στο κεντρικό Ισραήλ, αναμένεται σύντομα να ανοίξει και να είναι επισκέψιμη στο κοινό.
Σύμφωνα με το Associated Press (από όπου προέρχονται και οι σχετικές φωτογραφίες), λόγω του επικείμενου ανοίγματος του τάφου, πραγματοποιήθηκαν νέες ανασκαφές στο σημείο, με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων να ανακοινώνει σήμερα, Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον προαύλιο χώρο της σπηλιάς μια σειρά από ανεκτίμητα αντικείμενα.
Το σπήλαιο χρονολογείται γύρω στον πρώτο αιώνα μ.Χ., ενώ αργότερα συνδέθηκε από ντόπιους χριστιανούς με τη Σαλώμη, που αναγράφεται στα Ευαγγέλια ως η μαία του Ιησού. Στη θέση του σπηλαίου χτίστηκε ένα βυζαντινό παρεκκλήσι, το οποίο ήταν τόπος προσκυνήματος και λατρείας για αιώνες.
Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Σαλώμη αμφισβήτησε την παρθενία της Παναγίας και όταν επιχείρησε να την εξετάσει, το χέρι της παρέλυσε. Μετανοώντας αργότερα, πήρε με το άλλο χέρι στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος και τότε γιατρεύτηκε.
«Σύμφωνα με μια χριστιανική παράδοση, η Σαλώμη ήταν η μαία από τη Βηθλεέμ, η οποία κλήθηκε να συμμετάσχει στη γέννηση του Ιησού», δήλωσε ο αρχαιολόγος της IAA και διευθυντής της ανασκαφής, Zvi Firer. «Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι της ζητήθηκε να γεννήσει ένα μωρό παρθένου και το χέρι της στέγνωσε και γιατρεύτηκε μόνο όταν κρατούσε την κούνια του μωρού».
Η ιστορία του τάφου
Σύμφωνα με το Times of Israel, το ταφικό σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1982 από αρχαιολόγους και στη συνέχεια ανασκάφηκε το 1984 από τον καθηγητή Amos Kloner της IAA. Όμως, παρά τις άφθονες αποδείξεις της χρήσης του ως ιερού χριστιανικού χώρου, δεν άνοιξε ποτέ στο κοινό.
Πιο αναλυτικά, το σπήλαιο ήταν πιθανότατα ένα εβραϊκό ταφικό σπήλαιο για μια πλούσια οικογένεια πριν από την προσαρμογή του ως χριστιανικού ιερού τόπου. Η πρώτη αίθουσα του ταφικού σπηλαίου χρονολογείται στην περίοδο του Δεύτερου Ναού, η οποία εκτείνεται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως το 70 μ.Χ. Διαθέτει αρκετούς θαλάμους με πολλά λαξευμένα σε βράχο κοχίμ (ταφικές κόγχες) και σπασμένα οστεοφυλάκια (πέτρινα κιβώτια), που αντικατοπτρίζουν ένα εβραϊκό ταφικό έθιμο.
Οι ντόπιοι Χριστιανοί αναγνώρισαν για πρώτη φορά τον τόπο ως “σημείο ταφής της Σαλώμης” στη βυζαντινή εποχή και μετέτρεψαν το σημείο σε προσκυνηματικό χώρο, εξήγησε ο Firer. Οι εσωτερικοί χώροι του ταφικού σπηλαίου είναι της βυζαντινής εποχής, περίπου από το 300 έως το 600 μ.Χ. Οι λάμπες λαδιού που ανακτήθηκαν πρόσφατα είναι από τον 8ο ή 9ο αιώνα Κ.Χ. στην πρώιμη ισλαμική περίοδο.
Τα ευρήματα των αρχαιολόγων
Σταυροί και επιγραφές στα ελληνικά και στα αραβικά, λαξευμένα στους τοίχους του σπηλαίου κατά τη βυζαντινή και ισλαμική περίοδο δείχνουν ότι το παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στη Σαλώμη.
Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει μια περίτεχνη αυλή 350 τετραγωνικών μέτρων στην είσοδο του σπηλαίου, γεμάτη με περίπλοκα πέτρινα γλυπτά, ψηλές καμάρες, μωσαϊκό δάπεδο και τα ερείπια ενός καταστήματος όπου οι προσκυνητές μπορεί να νοίκιαζαν λάμπες λαδιού για να φωτίσουν τον δρόμο τους μέσα στη σπηλιά για τις προσευχές τους.
«Βρήκαμε δεκάδες από αυτούς τους λαμπτήρες καλυμμένους με σκαλίσματα από ρόδια και περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια», είπε ο Firer.
Βρέθηκαν επίσης διακοσμημένα λυχνάρια και επιγραφές που μαρτυρούν την παρουσία χριστιανών προσκυνητών.
Οι λάμπες βρέθηκαν άθικτες, μαζεμένες σε μια περιοχή που οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν ως μια μικρή αγορά στην αυλή. «Πιστεύουμε ότι οι προσκυνητές έρχονταν εδώ, νοίκιαζαν μια λάμπα πετρελαίου, έκαναν τις προσευχές τους μέσα και συνέχιζαν τον δρόμο τους. Είναι σαν σήμερα όταν πηγαίνεις στον τάφο ενός σεβαστού ραβίνου και ανάβεις ένα κερί εκεί», είπε ο Firer.
Ο Firer πρόσθεσε ότι το όνομα «Σαλώμη» ή «Σλομίτ» ήταν ένα κοινό εβραϊκό όνομα στην περίοδο του Δεύτερου Ναού στις οικογένειες των Χασμοναίων και των Ηρώδειων.
«Το όνομα Σαλώμη μπορεί να εμφανιζόταν στην αρχαιότητα σε ένα από τα οστεοφυλάκια στον τάφο και αναπτύχθηκε η παράδοση που ταυτίζει την τοποθεσία με τη μαία Σαλώμη, με το σπήλαιο να γίνεται σεβαστό από τον Χριστιανισμό», είπε.